Hírek

2014.07.03. 11:36

A legtöbb helyen három hónapig jelentkezhetnek az elhagyott értékekért

Szombathely - Több cég külön raktárat, illetve helyiséget tart fenn az elveszett tárgyak részére. Utána jártuk, milyen kincseket rejtenek.

Boros Patrícia

Fotók: Boros Patrícia

Idén csak egy hétvége volt, amikor a nagy hőség miatt a Tófürdő teljesen megtelt strandolókkal. Az itteni talált tárgyak többsége ehhez a naphoz köthető. Őriznek a fürdőn matracot, felfújt úszógumit, fürdő- és alsónadrágokat, papucsokat, törülközőt, – a téli szezon emlékeként – egy pár korcsolyát, pulóvert, fejvédőt, sálat és tucatnyi kesztyűt.

Fotó: Boros Patrícia

– A személyzet a ruhatárban adja le a fürdő területén talált tárgyakat és ezeket itt is őrizzük. Az elveszített értékek tulajdonosai általában betelefonálnak vagy visszajönnek. Ilyenkor a kereső személynek be kell azonosítania a holmit. Gyakran találunk mobiltelefont, kulcsokat és pénztárcát is, de azokat általában még aznap hazaviszik. A helyszínen előkerült tárgyakat csak a következő szezonig tudjuk tárolni, mert ha mindent évről évre eltennénk, akkor már külön raktárat kellett volna építenünk nekik – mondta el Kisörsi Ferenc létesítményvezető.

Az önkormányzat jelenleg két raktárat használ a Thököly utcában az elvesztett tárgyak megőrzésére.

– Elsősorban a rendőrkapitányság raktárából kerülnek át a városházához tárgyak, illetve a nagyobb áruházakból, valamint magánszemélyek is hoznak be néha a közterületekről. Az utóbbi esetben általában ruhaneműket, illetve telefonokat juttatnak el hozzánk. Emellett csaknem negyven biciklit őrzünk jelenleg az egyik raktárunkban. Ha valaki jelentkezik az elveszett kerékpárjáért, akkor a kereső személynek részletesen azonosítania, valamint igazolnia kell, hogy az ő tulajdonát képezi és csak ez után kerülhet vissza hozzá – meséli Friedl Judit igazgatási ügyintéző. – Ha a tárgy gazdája nem jelentkezik, akkor igényt tarthat rá a megtaláló is. Ez esetben három hónap után veheti át és egy évig nem értékesítheti – fűzte hozzá.

 

A Vasi Volánnál extrém példa is volt arra, hogy a sietség hevében valaki nagy értéket veszített el.

– Körülbelül húsz éve fordult elő, hogy egy diplomatáskában aznap értékesített ingatlan árát találtuk meg. Azonosítás után ezt végül visszajuttattuk a tulajdonoshoz. Az elveszített tárgyak egyébként úgy kerülnek hozzánk, hogy a becsületes utasok átadják ezeket a buszjárat vezetőjének vagy az alkalmazottak viszik be őket a forgalmi irodába. Ha tulajdonos nem jelentkezik az elhagyott értékért, akkor a raktárunkban őrizzük három hónapig. Ezt követően pedig értékesítjük. Ha ez után keresi csak nálunk a gazdája az elhagyott holmit, akkor az így befolyt összeget átadjuk neki – mondta el Gazdag Gábor a Vasi Volán Közlekedési Zrt. forgalmi osztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!