Kézilabda

2014.07.06. 10:55

A Fehérvár KC ősszel mégsem bizonyíthat az európai porondon

Székesfehérvár - Az elmúlt tizenkét esztendő során ezúttal harmadszor fordul elő, hogy az FKC női kézilabdázói nem lesznek érdekeltek a nemzetközi porondon.

Horog László

A 2013-14-es idényben az elődöntőig meneteltek az EHF-kupában, ráadásul csak hatalmas balszerencsével, utolsó másodpercben kapott góllal maradtak alul a dán Team Esbjerg elleni hazai visszavágón. Az idei ősz nemzetközi meccsek nélkül telik a Köfém Sportcsarnokban, ugyanis a remélt szabadkártyát nem kapja meg az egyesület. Pedig késő tavasszal, a Békéscsaba ellen az utolsó fordulóban aratott hazai győzelem, ezáltal a bajnokság 5. helyének megszerzése nyomán úgy tűnt, a csapat ismét megmutathatja magát a kontinensen.

- Az előző szezonnal ellentétben Magyarország nem jut szabadkártyához, azaz harmadik, selejtezős helyhez a Bajnokok Ligájában. Így hiába állt elő ugyanolyan helyzet, mint egy évvel korábban - az 5. helyen zártuk a hazai bajnokságot -, az európai szövetség, EHF határozata miatt ezúttal ez nem ér nemzetközi kupaszereplést - mondja Kynsburg Zoltán, az FKC menedzsere. - Akkor is a Győri Audi ETO KC nyerte a bajnokságot és a BL-t, mi az NB I-ben ötödikek lettünk, valamint egy, a bajnokságban nálunk gyengébben szereplő csapat vívta ki az indulás jogát a Kupagyőztesek Európa Kupájában. A nemzetközi, női kupaküzdelmekben sajátos a helyek elosztása. Ugyanis míg az EHF-kupa, valamint a KEK győztese plusz helyet szerez országának, addig a legrangosabb kupasorozat, a Bajnokok Ligája aranyérme nem biztosít további indulási jogot. Ráadásul az EHF arra hivatkozva, hogy Magyarország a nemzetek rangsorában az első két helyen szerepel, ezáltal már eleve öt csapatunk indulhat a kupában, nem engedett újabb együttest szóhoz jutni a BL-selejtezőjében.

A fehérváriak reményei szerint a következőképpen alakult volna az indulók névsora: az amúgy is BL-főtáblán szereplő Győr és a selejtezős Ferencváros mellett a bajnokság 3. helyén végző érdiek is BL-selejtezőt vívtak volna, így a pontvadászat negyedik helyén végzett Dunaújváros mellett a Fehérvár kapta volna a másik magyar EHF-kupa indulási helyet. De nem így lett, az Érd és a Dunaújváros az EHF-kupában érdekelt, a KEK-ben pedig a Magyar Kupa harmadik helyezettje, a Siófok képviseli hazánkat.

 


- A balatoniak a bajnokságban mögöttünk, a 8. helyen végeztek, de a Magyar Kupában elért bronzéremmel kiléphetnek a nemzetközi porondra. Mi viszont az 5. hellyel sajnos nem - teszi hozzá Kynsburg Zoltán.

A fehérváriak most sajnálhatják igazán a pechesen elbukott EHF-elődöntőt, hiszen karnyújtásnyira voltak a finálétól. Persze, azt meg kellett volna nyerniük az orosz Lada Togliatti ellenében. Amennyiben bejutnak a döntőbe és meg is nyerik - mint tették 2005-ben -, biztosan részesei lettek volna az EHF-kupa 2014-15-ös küzdelmeinek.

- Az EHF-kupa győztese automatikusan szerez plusz egy indulási helyet országának. Ez a pozíció a bajnokság 5. helyezettjét illette volna - akik mi lettünk -, tehát magunknak vívtuk volna ki a szereplés lehetőségét. Bár a Magyar Kézilabda Szövetség, azon belül is Horváth Gabriella nemzetközi referens mindent elkövetett és elkövet, ha minimális lehetőségünk nyílik, megragadhassuk azt. Ennek realitása momentán rendkívül csekély, bár visszalépések esetleg előfordulhatnak. Július közepén már sorsolnak, így az esélyünk napról napra csökken, most arra készülünk, hogy ősszel nem leszünk ott a rajtvonalon. A célunk az a következő szezonban is, mint eddig minden esztendőben: kivívni a nemzetközi szereplést - mondta az FKC menedzsere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!