Hírek

2014.07.07. 16:03

Ők a hőség igazi, vasi hősei

Vas megye - Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőség miatt hétfőre. Bár a figyelmeztetés Vas megyét nem érintette, a hőmérséklet nálunk is meghaladta a 30 fokot. Kíváncsiak voltunk, hogy bírják ilyenkor a munkát és a meleget az emberek.

Farkas Eszter

 

Szombathelyről indultunk Sárvárra hétfő délelőtt, hogy megnézzük, hogyan védekeznek a nyári forróság ellen az emberek. Utunk először egy grillétterembe vezetett. Az étteremben bár működött a légkondi, a pult mögött, a sütőknél mégis nagyon meleg volt.

– Bár folyamatosan megy a légkondi, a pult mögött eléri a 40 fokot a hőmérséklet. A meleg ellen sok-sok ásványvízzel védekezünk – magyarázta Molnár Sándorné, az üzlet vezetője.

Elindultunk Sárvár felé, ahol az épülő M86-os út mellett álltunk meg, hogy a tűző napon dolgozó munkásokat faggassuk arról, hogyan viselik a hőséget.

– Óránként tarthatunk pihenőt, és a munkáltatónk biztosítja a vizet, így kibírható a meleg – mesélték az út mellett dolgozó munkások, akik a terepet rendezték.

Varga János és Dezsi Tamás terepet rendez az út mellett. Fotó: Zergi Borbála

Éppen mellettük Balázs Miklós szártépőzött traktorjával az egyik szántóföldön.

– Egy kis ventilátorom van a traktorban, ez mozgatja kicsit a levegőt körülöttem. A munkáltatómtól elegendő folyadékot kapok, és pihenőt is tarthatok – emelte ki Balázs Miklós.

Balázs Miklós mezőgazdasági munkát végez a melegben. Fotó: Zergi Borbála

Sokan menekültek a meleg elől a strandra a megyében. A sárvári fürdő parkolója megtelt, a strandon rengetegen hűsöltek az árnyékban és a vízben. Itt találkoztunk a Hegyi családdal, akik éppen hétfőn kezdték meg vakációjukat. Az öttagú család Zala megyéből érkezett, Sopronban töltenek majd el egy hetet, útközben megálltak Sárváron, hogy csobbanjanak egyet.

Molnár Sándorné hurkát süt. Fotó: Zergi Borbála

Bár hétfőn meleg volt, a következő napokban egy hidegfront enyhíthet majd a harminc fok feletti hőségen. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője elmondta: a hétfői hőségnapnak minősült a klimatológia szabályai szerint. A következő napokra viszont a változékonyság lesz a jellemző. Az a változékonyság, ami kísérője az idei nyárnak. Eddig ugyanis hosszabb ideig nagy meleg még nem tudott kialakulni, csupán június 8-12 között voltak hőségnapok és még Péter-Pál napján.

– Kedden tehát egy hullámzó hidegfront érkezik záporokkal és zivatarokkal, akár felhőszakadás-szerű csapadékkal, jégesővel és erős vagy viharos széllel. Már nem lesz 30 fok feletti hőmérséklet nyugaton, és a hét további napjaiban is marad a változékony időjárás. Szerdán és csütörtökön 20 fok közeli, szerdán akár 20 fok alatti maximumok lehetnek, lassan emelkedik a hőmérséklet, hét végére 25 fok körül lehet a maximum. Összességében a héten várhatóan jelentős csapadék hullik a megyénkben – hangsúlyozta az észlelő.

Aratnak az esőben is

Kedden érkezik a hidegfront, záporral, zivatarral, amely nem tesz jót a mezőgazdasági munkáknak. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője elmondta: mivel az aratás elkezdődött az őszi árpával, és folytatódik a őszi káposztarepcével, majd hamarosan a búza is aratható lesz, ez az időjárás ennek a nagy nyári mezőgazdasági munkának nem kedvez. A kukorica, napraforgó, szója számára viszont jól jön a beígért csapadék.

Horváth Rozália, 23 éves, kábelgyártó

Ha tehetem, kánikulában nem megyek ki a napra, strandra sem látogatok ki. Amennyiben mégis muszáj, igyekszem árnyékban maradni, és minél több folyadékot fogyasztani. Az öltözködésben odafigyelek arra, hogy inkább világos ruhákat vegyek fel.

Kovács Árpád, 26 éves, pék-cukrász

A munkámból kifolyólag megszoktam a meleget, így a hőség sem zavar. Arra odafigyelek, hogy sokat igyak, ellenben az ásványianyag-pótlásra nem. Az öltözködésemet nem befolyásolja a kánikula, én ilyenkor is hordok sötét ruhadarabokat.

Horváth Rita, 50 éves, varrónő

Hűsítő fürdőt szoktam venni, emellett savanykás gyümölcsöket eszem, valamint sok ásvány- és csapvizet iszom. Ha tehetem, délután egy és három óra között a hűvös lakásban maradok. Ha azonban mégis kimegyek, világos, laza, de nem nyitott ruhát veszek fel.

Szép Renáta, 28 éves, eladó-pénztáros

Jégkásával hűtöm magam, a folyadékpótlásra azonban nem figyelek oda. Emellett igyekszem árnyékban maradni. Napszúrás ellen baseballsapkát vagy kalapot veszek. Sötét ruhákat szoktam viselni, de ha nagyon meleg van, akkor rövid, világos darabot húzok.

Fotó: Pócza Gabriella

Címkék#hőség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!