Vasvár

2014.07.07. 12:35

Ez lesz a régi vasvári moziból!

Vasvár - A régi moziból kialakítandó egészségház környezetét is rendbe teszik: zajlik a Ragendorfer-féle épülettömb felújítása, és a hozzátartozó parkolók kialakítása, a parkosítás.

Merklin Tímea

Az Árpád téri épülettömböt a 20. század elején Ragendorfer Samu családja építtette több ütemben. Vendéglő volt itt, mellette mozgóképszínház (ez volt az első vasvári mozi), a többi pedig lakóingatlan.

A mozit 1956-ban építették át, azóta semilyen felújítás nem volt az épületben. Vasvár képviselőtestülete úgy döntött, hogy a kialakítandó egészségház melletti, városképet meghatározó, önkormányzati tulajdonban lévő épületeket is rendbeteszik.

– Jelenleg az Árpád tér 4. lakóépület homlokzatának felújítása zajlik 1,5 millió forintos ráfordítással – tudtuk meg Borosné Tuboly Tímeától, az önkormányzat műszaki osztályának vezető tanácsosától.

– Két hét múlva kezdődik az Árpád tér 2. számú ház (amelynek alján üzletsorok vannak, felül önkormányzati lakások) 22,7 millió forintos beruházása. Ott nyílászárókat cserélnek, felújítják a tetőszerkezetet, a homlokzatot. Ezt a munkát szeptember 15-ig tervezzük befejezni. Az egészségház kivitelezője a Vasber Zrt., a másik két épületnél helyi vállalkozók dolgoznak.

A város számára nagy fejlődést, minőségi előrelépést jelentő egészségház hivatalos átadása szeptember második felében lesz. Most alakítják ki a belső udvarán a szükséges parkolóhelyeket. Az épület előtt egy parkolót hoznak létre mozgássérültek számára.

– A belső udvart is bevonjuk Vasvár életébe, oly módon, hogy a meglévő Kneipp elemekhez illeszkedően itt is gyógynövényeket telepítünk, levendulát, citromfüvet, mentát.

Az Egészségház melletti tároló épületet (Járdányi professzor utca 11.) szintén újítják, de a funkciója nem változik. Ez nettó 14,9 millió forintba kerül. Egy életveszélyes tároló épületet pedig már elbontottak, ami egy magán tulajdonú épületet veszélyeztetett. Azt is megtudtuk: az egészségház kialakítása pályázati pénzből történik, a többi beruházást az önkormányzat önerőből végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!