Kultúra

2014.07.08. 12:00

No lám!, egy díj

Szombathely, Kőszeg - Díjat alapított a Mesebolt Bábszínház az évadban nyújtott egyéni teljesítmények elismerésére. Az első „No lám!”-díjátadót Kőszegen, a várszínházi Csodalámpa-premier után tartották.

Ölbei Lívia

Kovács Géza bábművész, Mesebolt-igazgató kezdeményezésére alapította meg a Mesebolt Bábszínház a pénzjutalommal is járó No lám!-díjat, amellyel ezentúl az évadban nyújtott egyéni teljesítményeket jutalmazzák. A legelső díjátadóünnepséget a Kőszegi Várszínházban, a Csodalámpa-premier után tartották. A társulat titkos szavazással döntött az első díjazott személyéről, illetve rögtön kettőről (az igazgató által fölajánlott pénzjutalmat nem osztották meg). Kiegyenlített eredmény született: Lehőcz Zsuzsa bábszínész és Kiss Dávid Gergő fénytechnikus azonos számú szavazatot kapott a kollégáktól. Ami azért is szép, mert a színházak technikai háttérszemélyzetéről – például a világosító kulcsszerepéről – ritkán esik szó, pedig nélkülük nem jöhetne létre egyetlen előadás sem. Ahogy Kovács Géza fogalmazott: „Sötétben még a bábszínész sem látszik."

A No lám!-díjjal járó pénzjutalmat Lehőcz Zsuzsa kapta a 2013/14-es évadban nyújtott teljesítményéért. Zsuzsa Temesváron született, 2010-ben végzett a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (Kolozsvár, Románia). A Mesebolt „Kovács Géza-korszakában" került Szombathelyre, több fiatal bábszínész társaságában. Természetesen játszik a Mesebolt és a várszínház legújabb közös előadásában is: a Csodalámpa című Aladdin-változatot Szálinger Balázs írta, Rumi László vitte színre. Most megvolt a premier, ősszel bérletes széria következik Szombathelyen.

Az első No lám!-díjasok, titkos szavazással: Kiss Dávid világosító és Lehőcz Zsuzsa bábszínész. Fotó: Ölbei Lívia

A Mesebolt nyáron sem pihen, fesztiválról fesztiválra jár. Legközelebb Hottón (július 12-e) és Viszákon (július 13-a) lesz előadás: Dobronka Cirkusz világszám.

A kőszegi Csodalámpa-premier után vett búcsút a társulat Kovács Zsuzsannától (Zsutól), aki az elmúlt hat évben emlékezetes előadásokhoz tette hozzá a magáét a Meseboltban. Most kicsit másfelé indul.

A társulathoz érkezett Guari Szandra. Azt mondja, kíváncsi a városra is: nem mindegy, hogy egy helynek „milyen energiája" van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!