Sport

2014.07.08. 09:47

Herczig Norbert tíz évvel ezelőtt Veszprémben nyert először futamot

Az összetett pontverseny alapján hirtelen ránézésre két pilóta versenyfutásává változott a verseny. Csakhogy a 2009-es magyar bajnok óvatosságra int, a pontok ne tévesszenek meg senkit. Szerinte öten-hatan esélyesek még arra, hogy begyűjtsék az idei ralibajnoki címet.

Novothny Ottó

Öt esztendővel ezelőtt szerezte meg a bajnoki címet, ám azóta nem tudott odaállni a dobogó legmagasabb fokára.

– Aki egyszer megízlelte a győzelmet, az nem szívesen mond le róla, mindig vágyik rá – kezdte Herczig Norbert, aki Igor Bacigál navigálása mellett repeszt a magyar ralibajnokságban.

– Ez igaz az abszolút címre, csakúgy, mint a veszprémi rali aranyérmére. Utóbbit 2011-ben és 2012-ben megnyertük, tavaly néhány másodperces hátránnyal a második helyen végeztünk. Az idén szeretnénk javítani – tette hozzá.

Herczig Norbert és Igor Bacigál az utóbbi három Veszprém-raliból kettőt megnyert, a tavalyi futamon második helyezettek lettek (Fotó: archív)

A páros a legutóbbi, fehérvári ralin már jelezte a riválisoknak: ismét nagy terveik vannak.

– A második futamon elsők lettünk, de ez még csak a pontverseny második helyére elég Kazárék mögött. Érdekes mezőny gyűlt össze idén: szinte minden autóból van az indulók között. Nekünk annyi az előnyünk, hogy a Super 2000-esbe mi ültünk át először: vagyis ötesztendős tapasztalatunk van ebben a műfajban. Emellett remek technika áll mögöttünk, és nem utolsósorban kiegyensúlyozott az anyagi hátterünk is.

Sok vetélytársukkal ellentétben Herczigék nem rajtolnak külföldi futamokon, minden tudásukkal a hazai bajnokságra koncentrálnak.

– Számomra úgy tűnik, hogy az utóbbi időben elkezdtük egymást tisztelni – mesélte a pilóták közötti viszonyokról. – A nemzetközi porondon is elismert autókkal versenyzünk, hogy úgy fogalmazzak, kevesebb a lehetőség a technikai svindlikre. Ezek a megoldások kezdenek háttérbe szorulni.

A harminckilenc éves pilóta bevallotta: idén a legnemesebb fémre vágynak.

– Akárhogy csűröm-csavarom a célokat, terveket, elképzeléseket, elvárásokat, mi szeretnénk ismét a csúcsra érni. Ugyanakkor fontos, hogy ne zavarjon meg senkit az, hogy hét pont a hátrányunk, míg mögöttünk tizeneggyel következik a harmadik helyezett. Ettől függetlenül még izgalmas futamok lesznek, többen is pályáznak a bajnoki címre. Eddig apróságok választottak el az ismétléstől, remélem, idén minden össze-jön – mondta végül Herczig Norbert.

 

Szeret ezen a versenyen száguldani

A Veszprém-rali különösen kedves a Törökbálinton élő sportolónak. Élete első versenyét itt nyerte, pontosan tíz esztendővel ezelőtt. Azóta még kétszer sikerült neki a veszprémi győzelem, érdekesség, hogy mindig más navigátorral szerzett első helyezést. Bevallotta: ezek a pályák számára mindig is kissé a misztikum kategóriájába tartoznak és nagyon szeret itt száguldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!