Sport

2014.07.08. 13:34

Elkezdődött a Gyulai Memorial atlétikai Magyar Nagydíj (folyamatosan frissítve)

A hétfői pokoli hőség után jelentősen csökkent a hőmérséklet, 24 fok Celziusban kezdődött el Székesfehérváron a 4. Gyulai Memorial atlétikai Magyar Nagydíj. Az első számot, a női kalapácsvetést a lengyel Anita Wlodarczyk nyerte meg.

Káldor András

Félő volt, hogy a vihar alaposan betesz a nemzetközi viadalnak, de szerencsére az eső elkerülte a fehérvári Regionális Atlétikai Központot a Bregyó közben. A különböző kiegészítő számok után, a Gyulai Memorial első vetélkedése a női kalapácsvetés volt, ahol a győzelmet a volt világcsúcstartó, és világbajnok, londoni olimpiai ezüstérmes, a tavalyi moszkvai világbajnokságon 2. helyezett lengyel Anita Wlodarczyk nyerte meg 75,53 méterrel. Mögötte Betty Heidler végzett, a német atlétanő 75,34 métert ért el, míg harmadik a német Kathrin Kraas lett, aki 74, 62 métert dobott.

A magyar kiválóság, Orbán Éva, a veszprémi dobó 70,45 méterre repítette a kalapácsot, s ezzel az 5. helyen zárt. A következő nemzetközi szám a rúdugrás lesz, majd 15,45-től a férfi kalapácsvetők, Pars Krisztiánék következnek. Remélhetőleg a felhők elvonulnak Fehérvár felől, s az eső nem nehezíti meg az atléták dolgát.

Miután Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár, és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere polgármestere megnyitotta a versenyt, előbb a férfi rúdugrók, majd a férfi kalapácsvetők is elkezdték a maguk versenyét. Amikor az első sorozat utolsó dobójaként Pars Krisztián lépett a körbe, hatalmas ováció fogadta, hát még amikor kiderült, hogy 79, 84 méterrel azonnal az élre állt, s kereken 3 métert vert legnagyobb vetélytársára, a lengyel Pawel Fajdekre, míg közéjük az egyiptomi Mustafa El-gamal ékelődött be másodikként.

A második körben elkezdődött Pars és Fajdek külön párbaja. Előbb a lengyel következett, s át is vette a vezetést, hiszen 80.73 méterre repítette a kalapácsot. Ám az utána következő Parsot sem kellett félteni, a szombathelyi olimpiai bajnok idei csúcsát, 81,65 métert ért el, s visszavette a vezetést a trónkövetelőtől. Közben a rúdugrók versenye is zajlik, de még csak 5,20 méternél tartanak.

A kalapácsvetők 5. sorozatában Fajdek 80 méterre vetette a szert, de az szektoron kívül vágódott a fűbe, így érvénytelen volt, míg Pars 81 méter 35 centit ért el, így az utolsó sorozat előtt biztosan vezetett. Közben a rúdugrók 540 centinél jártak, de volt olyan versenyző, aki még el sem kezdte. Közben bemutatták a férfi magasugrás félelmetes mezőnyét, miközben Fajdek utolsó dobása érvénytelen volt, így Pars immár negyedszer is győzött a Gyulai Memoriálon. Ám roppant hálás volt a nézőknek, mert utolsó dobása 82 méter 49 centire szállt, ezzel a világ idei legjobbját dobta, ami egyúttal saját egyéni csúcsa. Nem véletlen az örömtánc, amit Pars Krisztián bemutatott, hiszen ezzel az eredménnyel nagy esélyese az Európa-bajnokságnak.

Őrületes mezőny állt össze a női 100 méteres síkfutásra, hiszen négy olimpiai-, három világ-, és egy Európa-bajnok alkotta a mezőnyt. Egy olimpiai-bajnok  amerikai futó, Tianna Bartoletta (aki távolugrásban is nyert már világbajnokságot) bizonyult a leggyorsabbnak, 11,38 másodperces eredménnyel nyerte meg a versenyt. A lányokat a fiúk követték, szintén világsztárokkal. közöttük a 38 éves San-Kitts-i legenda, Kim Collins, akiről hazájában utcát neveztek el. Collins szinte végig vezetve, a nagy ellenszélben 10,31 másodperccel győzött, a nézők nagy örömére.

Közben sikerült elcsípnünk Pars Krisztiánt, aki az alábbiakat nyilatkozta: "Tegnap egy bevásárlóközpontban — mint később kiderült — a 82-es kockába parkoltam be. Ez jó ómennek bizonyult, de őszintén, akkor nem is gondoltam arra, hogy ma ezt túl fogom dobni. Igazság szerint most már visszagondolva nem vagyok elégedett, mert bennem volt a 83 méter is. Persze azért azt tudni kell, hogy az októberi vállműtétem után olyan technikát gyakoroltam, amelyet még finomítani kellett, hogy stabilan tudjak 80 méter felett teljesíteni. 2006-óta várok erre az eredményre, de különböző sérülések akadályoztak. Lényegében edzésből értem a versenyre, készülök az Európa bajnokságra, ahol nagyon szeretném ezt az eredményt megismételni, vagy még ennél is jobbat elérni. Sokan úgy látták, hogy magabiztos volt a győzelmem, én ezzel vitatkoznék, hiszen Pawel Fajdek utolsó dobása, ha érvényes, akkor egész biztosan 82 méter feletti. Persze valamelyest ez azért pszichikai hadviselés is volt, próbáltam élni azzal, hogy hazai pályán vagyok, nagyon akartam nyerni, hiszen ezzel a sikerrel már sorozatban a negyedik alkalommal sikerült az élen végeznem."

Befejezték a férfi rúdugrók is a versenyüket az erős szélben, itt a lengyel Pawel Wojciechowski viszonylag szerény, 5,70 méteres eredménnyel győzött. A legjobb magyar, Nagy Attila kereken 5 méterrel a 10. helyen zárt. Közben a magasugróknál Uhov és Bondarenko a nézők "idegeit" feszíti, az egyaránt 242 centit már átugró sportoló kihagyta a 230 centit, az a többiekre maradt, ők ketten teljes mértékben megbíznak magukban.

A női 100 méteres gátfutást a világbajnoki 5., kétszeres USA ezüstérmes Queen Harrison nyerte, ami azért is volt meglepő, mert a mezőnyben ott futott honfitársa, Lolo Jones, aki kétszeres fedett pályás világbajnok, több nemzetközi viadal dobogósa, legutóbb a párizsi Gyémánt Liga 3. helyezettje. Közben Uhov és Bondarenko gyötörte egymást, s az ukrán lépéshátrányba került, hiszen kihagyta a 236 centit, amit Uhov simán átvitt. A férfi diszkoszvetésben az eltiltása után visszatérő Kővágó Zoltánnak szorítottak a szurkolók. Aztán a léc 238 centire került a magasugróknál, s mindkét világsztár hibázott. Már csak egy-egy kísérletük maradt, az addig vezető Uhov kihagyta, a fejével verte le a lécet, amit Bondarenko magasan átvitt, s ezzel már megnyerte a Gyulai Memorialt. Csak az volt a kérdés, mennyit emeltet, Nos, Európa-csúcskísérletet jelentett be, mert 243 centit célozta meg. Nem sikerült, hiszen a sarkaival leverte, de így is boldog volt, hiszen ő lett az első, és ráadásul legyőzte Uhovot. Közben sikeresnek mondhattuk Kővágó visszatérését, hiszen 63, 37 méteres dobásával teljesítette az Európa-bajnoki szintet. A férfi 400 gáton David Greene (Nagy Britannia) célfotóval előzte meg Jehue Gordont (Trinidad és Tobago), mindketten 49,89 másodpercet futottak. Bahamai sikert hozott a férfi 400 méteres síkfutás, Christopher Brown 45,21 másodperce azt jelentette, hogy 28 századdal előzte meg a brit Michael Bingham-et.

Kővágó Zoltán visszafogottan örült, pedig minden oka meg volt erre: utolsó dobásával 64,72 méterre szállt a diszkosz, ami esetében azt jelentette, hogy a két éves eltiltása után megnyerte a Gyulai Memoriált a kubai Jorge Fernández előtt, aki 64,52 méterig jutott.

Duplázott a viadalon Tianna Bartoletta, hiszen a női 100 méter után a távolugrást is megnyerte, s hogy nagy küzdő, azt mi sem jelzi jobban, utolsó ugrásával, 6,94 méterrel győzött a szintén amerikai Funmi Jimoh (6,76) előtt. A végén még egy magyar sikernek örülhettünk, hiszen a férfi 110 méteres gátfutásban győztes jamaicai Andrew Riley mögött Baji Tamás ért célba a 2. helyen, 4 amerikai futót is megelőzve. A legjobb magyarnak járó különdíjat Pars Krisztián vehette át, míg a a verseny legjobb eredményét elérő atlétának járó Spiriev Bojidar Trófeát Bondarenko vehette át. A 4. Gyulai Memorial atlétikai Magyar Nagydíj befejeződött, ritka jó verseny volt, jöhet a következő 2015-ben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!