Kultúra

2014.07.08. 14:25

Magyar akcióthrillert forgattak közösségi finanszírozásban

Veszprém - A művészi önmegvalósítást ne az adófizetők állják, hangzott el a Fekete leves című új magyar akcióthriller közönségtalálkozóján a közelmúltban.

Marton Attila

A független filmet minimális költségvetésből forgatták amatőr és profi színészekkel, az alkotást Novák Erik, a Nyócker című animációs filmmel ismertté vált rendező jegyzi. A rendkívül alacsony költségvetés – kétmillió forint – elsősorban abban nyilvánul meg, hogy többnyire belső terekben játszódik a film, sok párbeszéddel. A történet szerint a főszereplő DJ egy pókerezés során tízmillió forintot veszít, amit rövid időn belül vissza kell fizetnie. Az alvilágban is mozgó lemezlovas kap egy tippet az egyik maffiafőnök pénzszállító autójának kirablásához. A bűntényhez a pszichiátriai osztályon lévő ismerőse segítségét kéri, aki barátaival végre is hajtja a feladatot, a diszkós számításába azonban hiba csúszik. A fordulatokkal tarkított film humorral és a mai magyar közállapotokra történő utalásokkal beszéli el a történetet.

Nem volt kidolgozott forgatókönyv, a párbeszédek a színészek improvizációiból születtek, mert a rendező az élőbeszédre jellemző dialógusokat szeretett volna, hangzott el a filmet követő közönségtalálkozón. A szereplők a saját nevükön szerepelnek, ezt elsősorban a rögtönzések indokolták. A forgatáson nem használtak kaszkadőrt sem, így a színészeknek egy-egy jelenetben a testi épségüket is kockáztatniuk kellett. A filmmel egy újfajta filmtámogatási rendszert is kipróbálnak, ugyanis közösségi finanszírozásban készült, a stáb tagjai ingyen vettek részt a munkában, a későbbi bevételekből pedig a forgatáson végzett feladatuk nagyságának függvényében részesülnek.

– A művészi önmegvalósítást ne az adófizetők állják, mondta erről Novák Erik a közönségtalálkozón, ahol a forgatás körülményeiről is szót ejtettek az alkotók. Az egyik jelenetben emberrablást követnek el, amit az utcán vettek fel: a forgatásról azonban nem tudtak a szomszédok, és bejelentették a rendőrségnek az emberrablást, a stábnak végül sikerült kimagyaráznia a „bűncselekményt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!