Gazdaság

2014.07.08. 16:40

Cégtörlési rekord - Vasban nem érvényesek az országos trendek

Minden eddiginél több, összesen több mint tízezer cég szűnt meg idén a második negyedévben, de a megyei adatok a cégek stabilitását mutatják.

A második negyedévben 10 297 cég szűnt meg Magyarországon, ilyen sok vállalkozást soha korábban nem törölt a cégbíróság. Az érték 12 százalékkal haladja meg az előző negyedévi szintet, és több mint 13 százalékkal az előző év azonos időszakának eredményét, áll az Opten céginformációs szolgáltató statisztikájában.

Egyre kevesebb cég megy úgy tönkre, hogy kifizetetlen számlákat hagy maga után. A gazdasági növekedés pozitív hatásait még nem érezni a cégstatisztikán.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI) az adott időszakban alakult és megszűnt vállalatok számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégek számához. 2014 második negyedévében a CFI az alapítások drasztikus visszaesésének köszönhetően mérséklődött, de még mindig magas, majdnem 13 százalékos értéket ért el. A júniusi vizsgálat eredményei szerint a legstabilabb megye Vas (7,11 százalék), Veszprém és Békés, amíg   a legnagyobb változást  Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg   és Nógrád produkálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!