Hírek

2014.07.08. 16:40

A pasik több pénzt kapnak

Egyes szakmákban már a nettó 60 ezer forintot is meghaladja a férfiak bérelőnye a nőkéhez képest, viszont nőtt a foglalkoztatott hölgyek száma a statisztikák szerint. Megyénkben azonban akad pozitív példa. Van olyan munkahely, ahol a vezető is és a munkavállalók nagy része is hölgy.

Farkas Eszter

Bencsics Lászlóné Kiss Katalin és Dávid Éva a babatermékeket gyártó cégnél dolgoznak. Fotó: Zergi Borbála

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez év március–májusban 4 millió 105 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma. Ami a nők munkaerőpiaci szerepvállalását illeti a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 61,4 százalékra emelkedett. Eme korosztályban a foglalkoztatott nők száma így 1 millió 869 ezer fő volt, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 3,1 százalékponttal, 55,5 százalékra javult.

Vannak olyan adatok, amelyek megborzolták az utóbbi napokban a hölgyek kedélyeit. A Magyar Nemzet beszámolója szerint ugyanis, míg 2011-ben 40 ezer forinttal kerestek többet a férfiak női kollégáiknál, 2012-ben 45 ezerre nőtt a különbség, 2013-ban pedig már átlagosan 50 ezres eltérést mértek.

A férfiak bérelőnye szakterületenként változó: míg például az egészségügyben nem jelentős az eltérés, a gazdasági szektorban nettó 54 ezerrel, az informatikusok között pedig 64 ezer forinttal keresnek többet a férfiak a nőknél.

Adódik a kérdés, hogy milyen magyarázatokat találhatunk arra nézve, hogy a nők azonos szakmai felkészültség esetén is lényegesen kisebb eséllyel futnak be munkahelyi karriert mint a férfiak, ráadásul ha sikerül is kevesebb fizetésért kénytelenek megcsinálni a munkát.

Vas megyében találni azonban jó példát is. Van egy gyár, amelyben közel 85 százalék a női dolgozó. Ez lényegében azt jelenti, hogy 397 főből 337 nő és 60 férfi. Ráadásul a gyár vezetője is hölgy, aki azt mondja: bizonyára meghatározza a cég profilja is azt, hogy többségében vannak a nők, hiszen babatermékeket gyártanak, de náluk nem a nem számít.

Kiss Katalin, aki évek óta vezeti a gyárat. Az ügyvezető szerint nem a nem számít egy munkavállalónál. Fotó: Zergi Borbála

– Ez nálunk soha nem volt kérdés, hogy valaki nő vagy férfi. Én magam, mind férfivel, mind nővel szeretek együttdolgozni, nem hiszem, hogy a nem határozná meg azt, hogy ki milyen munkaerő. Nálunk a fizetésben sincsenek különbségek, az adott pozíció határozza meg azt, hogy ki hogyan keres – fejtette ki Kiss Katalin ügyvezető. – A női és férfi vezetők között nyilván van eltérés a vezetői módszerekben, de ez így van rendjén. Fontos hogy tanuljunk egymástól és az a tapasztalatom , hogy ez egyre inkább megvalósul . Az biztos, hogy egy nőnél nagyon fontos, hogy a családja is támogassa a karrierterveiben, az én esetemben ez egy fontos tényező volt – zárta gondolatait a vezető.

Rozmánné Tanai Andrea, 33 éves, eladó

Alapvetően én kezelem otthon a pénzt, de a páromnak is van beleszólása. Mindig közösen megbeszéljük a kiadásainkat, így nem születik konfliktus.

Pintér János, 18 éves, tanuló

Anyukám foglalkozik ezzel, de apukámnak is van beleszólása. Ha barátnőm lesz, és összeköltözünk, az fogja kezelni a pénzt, aki kettőnk közül takarékosabb.

Kocsis Éva, 71 éves, nyugdíjas

A volt férjem sosem akart ebbe beleszólni, így mindig én kezeltem otthon a kasszát. Megbízott bennem, és sosem csalódott, így konfliktusaink sem voltak.

Fotók: Pócza Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!