Gazdaság

2014.07.08. 16:40

Átlagosan 8 százalékot lehet alkudni lakások árából

Országosan és Vas megyében is nő az ingatlanpiaci forgalom - derül ki egy friss elemzésből. A téglaépítésű lakások drágábbak a megyében, mint a régióban.

Mehlhoffer Tamás

Az idei első félév adatai alapján kijelenthető, hogy trendszerűen növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom. Az egyik ingatlaniroda hálózatbecslése alapján megállapított júniusi 8 696 ingatlan adás-vételi darabszám újabb rekordhónapnak tekinthető a válság utáni piacon. Tavaly ugyanekkor 7 278 tranzakció zajlott, amely 19,5 százalékkal gyengébb érték az ideinél.

Vlasits Gábor és felesége Kardos Éva: ők is szerepet játszanak abban, hogy növekszik a kereslet. Fotó: Maitz Kinga

Nagyot emelkedett a fővárosi ingatlanok és a nyugat-magyarországi téglaépítésű lakások ára. A nyugati átlagot Vas megye felfelé húzta, hiszen mind a lakások négyzetméterára, mind a teljes átlagára magasabb volt, mint a környező megyékben. Talán ennek köszönhető, hogy az értékesíteni is tovább tart őket: a régiós átlag négy és fél hónap helyett öt és fél hónapig. Az idei első félévben a fővárost követően Somogy megyében keltek el a legdrágábban a lakások, 268 ezer forint/négyzetméter áron.

Nyugat-Magyarországon folytatódott a panelek árának lejtmenete, ami immár 4 éve tart. Az ingatlanpiaci hálózat által kiszámított jelenlegi 72 százalékpontos érték az összes index közül a legalacsonyabb. A vasi lakótelepi lakások négyzetméterára megegyezik a nyugat-magyarországi átlaggal és az átlagosan 7,5 milliós ingatlanár sem tér el jelentősen. Annál kapósabbak viszont az olcsó panelek: a régiós átlagnál 37 százalékkal hamarabb találnak új tulajdonosaikra.

Az összes ingatlantípus vásárlási adatai alapján idén eddig a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyei eladóknak kellett a legrugalmasabbnak bizonyulniuk. Mindkét megyében a vevői alku átlaga 10 százalék volt. Vas megyében ennél kisebb a mozgástér: a meghirdetetthez képest átlagosan 3 százalékkal kellett csökkenteni az eladó lakások árát, a vevőknek pedig további 5 százaléknyi terepük nyílt alkudozásra. Összességében tehát Vas megyében 8 százalékkal olcsóbban lehet eladni lakásokat, mint a meghirdetett érték.

Címkék#lakáspiac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!