Sport

2014.07.09. 09:25

Ajkai focibronzérem Spanyolországból

Az ajkai ifjú labdarúgók már több alkalommal is hosszú útra keltek, hogy pályára lépjenek a spanyolországi nemzetközi korosztályos labdarúgótornán. Az idén is Barcelonába utazott az ajkai U11-es együttes a 31. tornára.

Novothny Ottó

A spanyolok U11 és U21 között két évenkénti bontásban hirdették meg a korcsoportokat, ugyanakkor U15-ben és U17-ben hölgyek is számot adtak focitudásukról.

A tornán összesen 156 csapat küzdött, a magyar színeket az ajkaiak mellett a Puskás Akadémia és a Videoton képviselte.

Az ajkaiaknál tíz együttes nevezett, ezeket két ötös csoportba sorsolták a házigazdák. Zsidó András edző társulata az esti városnézés után másnap a német Haiterbach ellen kezdett, és magabiztosan, 6:0 arányban diadalmaskodtak. A Puskás Akadémia (későbbi győztes) ellen 2:2-es döntetlennel végződött a találkozó, ahogy a következő napon az albán Pepa ellenében is ez az eredmény született. Az ukrán Okean csapatával úgy nézett farkasszemet az ajkai társulat, hogy tudták: győzelem esetén továbbjuthatnak. A magyarok remekül teljesítettek, 2:0-ra nyertek és csoportmásodikként várhatták az elődöntöt. A másik csoport első helyezettje a Videoton (ők szerezték meg a végén az ezüstérmet) lett, így a két alakulat meccséből a fehérváriak jöttek ki jobban, 3:2-vel léphettek tovább a fináléba.

Érdekesség, hogy a bronzmérkőzés helyett büntetőpárbaj döntött a harmadik hely sorsáról, melyet az ajkaiak 6:5 arányban nyertek meg.

A szakvezetők döntése alapján a torna legjobb kapusa az ajkai Paksi Áron lett, noha hálóőr csapattársa (akivel félidőnként felváltva őrizték a kaput) Bognár Dániel védte ki például a bronztalálkozó sorsdöntő büntetőjét. A kirándulás utolsó két napján a csapat Barceloná-ban és környékén kirándult, többek között megnézték a Camp Nou stadion emléktermét is, ahol Kubala László szobra mellett Lionel Messi aranylabdáit is láthatták. Végül egy egész napot csúszda- és élményparkban töltöttek, ahol papagáj-, delfin- és fókabemutatón is szórakozhattak.

A torna legjobb kapusának az ajkai Paksi Áront választották (Fotó: archív)

A csodálatos élményeknek nem volt azonban még vége, hiszen Ajkán a szülők sütikkel, üdítőkkel várták az elcsigázott, de élményekkel telten megérkező srácokat. A csapat névsora: Bognár Dániel, Paksi Áron, Papp Kevin, Berzsenyi Kevin, Rédling Kevin, Rózsa Bence, Rába Olivér, Antal Armandó, Szabó-Pál Bálint, Gyarmati Domokos, Modory Csongor, Rózsás Dominik, Modory Botond. Edző: Zsidó András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!