Hírek

2014.07.09. 11:30

Javult Szombathely közbiztonsági helyzete

Egy rendőrségi beszámoló szerint a helyiek a tavalyi évben is félelemtől mentes életet élhettek. Mindezt adatokkal is alátámasztották.

Bajdó Bettina

Elkészült nemrég egy beszámoló, mely Szombathelynek a tavalyi kriminalitását, közbiztonsági és közlekedési helyzetét, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó rendőri munkát mutatja be. Röviden összefoglalva: a Szombathelyi Rendőrkapitányság területén a közbiztonság kiegyensúlyozott, a rendőri intézkedések törvényesek és színvonalasak voltak, jól szolgálták a köznyugalmat, a félelemtől mentes életet.

Szombathely azonban továbbra is a megye bűnügyileg legfertőzöttebb városa, a megyeszékhelyek közül azonban továbbra is az egyik legbiztonságosabb. Az ismertté vált bűncselekmények száma Szombathely területén a 2012-ben 3346 volt. Ez a szám 2013-ban 2467-re változott.

A bűnözés súlypontja tehát továbbra is Szombathelyre koncentrálódik. A bűnözés összetételében és szerkezetében lényeges változás nem történt az elmúlt időszakban. Az elkövetett bűncselekmények nagy részét továbbra is a vagyon elleni jogsértések teszik ki.

A tavalyi évben Szombathelyen emberölést nem követtek el. Tavaly négy, de még a korábbi években indult emberölési ügyben zárult le a nyomozás, melyből kettő volt szándékos befejezett emberölés. A testi sértések száma azonban továbbra is magas: 2013-ban 106 esetben, 2012-ben 109 esetben regisztráltak ilyen bűncselekményt, 47 járt súlyos sérüléssel. A garázdaságok és a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent.

A tavalyi évben hetvennégy esetben történ feljelentés a rendőrkapitányságon lakásbetörés miatt, szemben a 2012. év száztizenhármas számadatával. Ez 34,51 százalékos csökkenést jelent. Tavaly 52,94 szálékos csökkenéssel, nyolc rablás miatt indult nyomozás, míg a 2012. évben tizenhét rablás történt. Terjesztői magatartással elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt a 2012. évben nyolc, a 2013. évben tizenhárom bűncselekmény miatt folyt eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!