Sport

2014.07.09. 19:25

A pentatlonisták csütörtöktől küzdenek Fehérváron

Székesfehérvár - Szerdán, az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a Bericap Öttusa Európa-bajnokság, amelyen a kontinens legjobb férfi és női versenyzői állnak rajthoz.

Horog László

 

 

Az időjárás jelentés közbeszólt. A Városház térre tervezték a 18 órára hirdetett ünnepélyes megnyitót az Európa-bajnokság szervezői, ám a meteorológusokat hallgatva szerdán, késő délelőtt módosítottak az elképzeléseken. Mivel a szakemberek komoly vihart jósoltak ezen időszakban a megyeszékhelyre, ezért úgy döntöttek, a problémákat megelőzendő, a Hotel Magyar Király egyik legelegánsabb helyiségében, a Szent István-teremben kerül sor a ceremóniára. A hotel előtt sorakoztak a versenyzők, csapatvezetők, a hazai és nemzetközi szövetség illetékesei, valamint a meghívottak. A félelem alaptalannak bizonyult a pokoli időjárás kapcsán, kellemes szellő fújt, a nap sütött. Nem kockáztathattunk, hallgattunk az időjósokra, ezért került sor zárt térben a megnyitóra. Biztosra veszem, lesz még öttusa világverseny városunkban, amikor a megnyitó kapcsán visszatérünk a városháza előtti térre közölte Sárvári László, a szervező bizottság elnökhelyettese.

Hazánk táblájával és zászlajával bevonuló fiatalok gyülekeznek.

A ceremónián a város polgármestere, Cser-Palkovics András elmondta, Székesfehérár különleges, a település büszke történelmére és sportjára, ezen belül természetesen az öttusázókra, akik nagyon sok örömet szereztek már az itt élőknek. A jó hangulat garantált, az esemény megtekintése ingyenes, bízom abban, hogy nagyon sok lesznek a Bregyó-közben, az esemény helyszínén és teli torokból buzdítják a mieinket.

A székesfehérvári Bakony Népzenei Együttes előadása után Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke következett, aki kijelentette: a szervező bizottság tagjai nagyszerű munkát végeztek, a helyszín látványos és különleges, tehát minden adott a remek viadalhoz. Ez egy nagyon kemény sportág, ahol csak a legjobbak léphetnek fel a dobogóra. Az emelvény még üres, remélem, sokszor lesz alkalmunk örülni a magyar versenyzők sikereinek.

A viadalt Simóka Beáta, a honi szövetség alelnöke, egyben az Európai Öttusa Szövetség elnökségi tagja nyitotta meg. A koronázó várost heten képviselik. Kovács Sarolta, Slett Emese, Demeter Bence, Demeter Gergely, Harangozó Bence, Málits István a Volán Fehérvár, míg Alekszejev Tamara az Alba Öttusa SE versenyzőjeként került a keretbe. Ami biztos, a férfi csapatban Demeter Bence, Kasza és Tibolya kap lehetőséget, Demeter Gergely egyéni induló lesz, Harangozó és Málits a váltóban juthat szerephez. A női csapatot Kovács, Alekszejev és a MAFC versenyzője, Réti Kamilla alkotja, Slett pedig egyéni induló.

Tóth István, az Alba Volán SC társelnöke beszélget Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánnyal

Pálvölgyi Miklós a csapat eredményétől tette függővé, kik indulnak a váltóban. - Harangozó szereplésében bízom, Málits indulását nem zárom ki, de erre kevesebb esélyt látok. A fiú csapattól érmet várok, egyéniben felléphet bármelyik versenyzőnk a dobogóra. Kovács Saroltát a legjobb hat közé várom, a jelenlegi formája alapján könnyen lehet érmes. Dobogós lehet a Kovács Sarolta-Demeter Bence összetételű duó is, amely a hétfőn, a vegyes váltóban szerepel majd - közölte Vörös Zsuzsanna, a szervező bizottság tagja, a MÖSZ alelnöke, a Volán Fehérvár igazgatója.

A versenyek csütörtök délelőtt 10 órakor, a női selejtezőkkel kezdődnek, az A-csoportban érdekeltek a vívással indítanak. Pénteken a férfiak elődöntője következik, érmet először szombaton osztanak a női döntőn. A kontinensviadal kedden este, 17 órakor zárul, a férfi váltó küzdelmeivel.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!