Szombathely

2014.07.09. 16:47

Az energiával és a pénzzel is takarékoskodni szeretnének

Szombathely - Elkészült Szombathely Klímavédelmi és Energetikai Stratégiája, mely felkészíti a várost a változásokhoz való alkalmazkodásra.

Bajdó Bettina

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete jelentésében tényként kezeli a globális klímaváltozást, emellett azt is kimondja, hogy annak nagy valószínűséggel az emberiség az okozója. Szombathely felkészül a változásokra, ezt jelzi a mostani beszámoló elkészíttetése és a stratégia kidolgozása is. A tanulmány összegezte a város, azon belül a közintézmények energiafogyasztását, ami közel 42 milliárd forint évente. A cél az, hogy Szombathely 2030-ban Európa egyik legismertebb és legelismertebb klímabarát városa legyen. Szombathely egésze mintegy 11,8 milliárd forint energetikai kiadást takaríthat meg azzal, ha megvalósítja a stratégia céljait, azaz a 10 százalékos villamos-, 50 százalékos épületenergia és 30 százalékos üzemanyag-kiadás csökkentést.

Tavaly távhővezetéket cseréltek a Derkovits lakótelepen. Ha az elképzelések megvalósulnak, sokat spórolhat a város a fűtésen. Fotó: Horváth Csaba/archív

A stratégia kidolgozása közben felmérték 31 önkormányzati épület állapotát is. Kiderült, a hatályos épületenergetikai elvárásoknak megfelelő szigeteléssel és fűtés-korszerűsítéssel az energiaigény 60 százalékkal csökkenthető. Évente csak ezeken az épületeken a város több mint 62 millió forint energiaköltséget spórolhat meg. A további, mintegy 220 középületre kivetítve az éves megtakarítás felújítással 300-400 millió forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!