Állatvilág

2014.07.10. 13:55

Kevesebb a gólyafióka - Szakemberek mérik fel a fészkeket Vasban is

Tart a gólyaszámlálás Vas megyében. Tavaly 460 fióka repült ki vasi fészkekből. Az idén kevesebb lesz.

Némethy Mária

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai a vakáció beköszöntének időszakában immáron évtizedek óta felkeresik a fehér gólyák fészkeit. Van, ahol meg is gyűrűzik a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk, hogy a magyar földön született kedves madaraink Afrika keleti területeire vonulnak telelni.

– Az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen végezzük Vas megyében a munkát, de itt nem gyűrűzzük meg a gólyákat, a fészkeket számoljuk meg, s azt, hány fióka született – magyarázza dr. Gyurácz József , az MME vasi elnöke, aki azt is elmondja még: évek óta dr. Kóta András állatorvos, a madártani egyesület megyei csoportjának tagja szervezi a Vas megyében fészkelő fehér gólyák felmérését.

Tavaly sikerült a teljes megyében (217 településen) összeírni a fehér gólya költési adatait. Összesen 237 fészket regisztráltak a felmérők. Ezek közül 55 lakatlan volt, 179 helyen gólyapárok lakták a fészkeket. A gólyapárok közül 164 sikeresen költött. 2013-ban 460 fióka repült ki vasi fészkekből.

– Az idén eddig az a tapasztalat, hogy talán a sok vihar miatt sajnos kevesebb fióka született, mint tavaly, és több az egy vagy két fiókás fészekalj – mondta el dr. Gyurácz József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!