Lóerő

2014.07.11. 18:05

Biztonsággal autózni

Kánikulában senki sem végez szívesen tornamutatványokat az autó mellett, s az utastérben is akkor érzi jól magát az ember, ha nem ömlik róla a víz. Mit tegyünk a kellemes autózás érdekében?

Simon Erzsébet

- A közkedvelt nyaralóhelyek felé tartó autósoknak forróságra és sűrű forgalomra kell számítani, ami akkor okozza a legtöbb kellemetlenséget, ha torlódások alakulnak ki. Ezért fontos, hogy nyáron megbízhatóan működjön a légkondicionáló - mondja Hubay Zsolt autókereskedő. - A klímaberendezés használata során két dologra kell különösen odafigyelni: a kabinban lévő párologtatónál összegyűlnek a baktériumok, ezért legalább évente egyszer szükséges kitisztítani. Mivel alapvetően gázzal működik, a rendszerből kiszökött gázt is pótolni kell, valamint az olajat ugyanúgy cserélni, mint a motornál. A kellemetlen szagokat klímafertőtlenítő spray segítségével is eltüntethetjük, ám a hatékony működés érdekében legjobb szakműhelyben elvégeztetni a munkákat.

A kánikula hatásait akkor is mérsékelhetjük némileg, ha nincs klíma az autóban. A hátsó ablakokra napvédő rolót, vagy tapadókorongos szűrőt erősíthetünk, ami elsősorban a gyerekeket védi a tűző napsugarak ellen. A speciális hővédő fóliák hatékonyan szűrik a napsugarakat, és a bent ülőkön kívül az utasteret is megvédik az ultraibolya sugárzástól.

Hubay Zsolt emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy utazás előtt ellenőrizzük a keréknyomást. A nem megfelelő nyomásérték kihat a gumik használatára, és a fogyasztásra is. Egy utasokkal teli, csomagokkal, esetleg tetőcsomagtartóval megspékelt jármű esetében az értékek mások, mintha a sofőr egyedül autózna. Ellenőrizzük az első és hátsó ablaktörlőket, töltsük fel az ablakmosótartályt bogároldóval kombinált nyári szélvédőmosóval. A biztonságunkat azzal is növelhetjük, ha okosan helyezzük el a csomagokat a raktérben: pakoljuk a nehéz bőröndöket minél hátrább, az üléshez közel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!