Sport

2014.07.11. 19:15

Minden férfi finalista az öttusa Európa-bajnokságon

Székesfehérvár - Pénteken a férfiak selejtezőjét rendezték meg Fejér székhelyén az öttusa Európa-bajnokság második napján. Mind a 4 magyar versenyző döntős lett!

Matók János

A női csapatból csak ketten léptek túl sikerrel a selejtezőn, így a csapatversenyben nem érintett a hölgyek válogatottja. A férfiaknál fel sem merült, hogy a fővárosi Kasza Róbert, Tibolya Péter, és a hazai, a Volán Fehérvár versenyzője, Demeter Bence trió tagjai nem veszik sikerrel a pénteki akadályt. A selejtező A-csoportban Kasza Róbert, Demeter Bence, míg a B-jelűben Tibolya Péter és az egyéni induló Demeter Gergely szerepelt. Az A-csoport vívással kezdett, Demeter Bence rosszul rajtolt (0-4, 1-5, 2-7), innen jött fel, pozitív sorozatával lehetősége volt 9-10-re zárkóznia, de újabb két vereség következett. Az utolsó tus után 12 győzelemmel, 14 vereséggel zárt, 202 pontot gyűjtött, és a 16. helyen végzett. Kasza mérlege: 16/10, 234 pont, és 4. hely. Ezt a tusát a litván Kinderis nyerte 250 ponttal (18/8). A Csitáry G. Emil uszodában javítottak a srácok, az angol Evans gyors volt (342 pont), Kasza úszta a 3. legjobb időt (336), Bence a 8. (329). A kombinált szám előtt Kasza állt az élre, Demeter Bence a 13. pozíciót foglalta el a cseh Bilkóval.

 

A B-csoport az uszodában kezdte a napot, a magyarok felemás eredményt mondhattak a magukénak. Mert: az egyéni induló Demeter Gergely a hatodik legjobb úszó eredményt érte el, ami 323 pontot ért. Tibolya Péter a 20. helyen zárt (310 pont), a lengyel Golis tempózott a legjobban és szerezte meg a győzelmet, 350 pont volt a jutalma. A pástok között az olasz Petroni mozgott a legmagabiztosabban és 258 ponttal győzött. Tibolya Péter javított, 242 pontjával a 3., összetettben a 6., a kisebbik Demeter, Gergely 202 ponttal a 16. lett ebben a számban, összetettben a 16. helyről várhatta a kombinált számot.

A melegítésnél az atlétikai stadionban még esett az eső, aztán amikor elkezdődött az A., majd a B-futam, elállt a vízes áldás. Az első csoport kombinált számát a német Kollner nyerte (625), Bence a 6. (602), Kasza a 23. (575). Összetettben Kasza az 1. (1145), Demeter Bence a 13. (1133) helyen végzett, de várható volt, hogy Bence is továbbjut. Ugyanis: a futamok első 12 helyezettje automatikusan finalista, a maradék 12 helyre a két csoport 13. helyezettjétől a legjobb 12 pontszámmal rendelkező versenyző jutott. Így Bence is.

 

A másik együttesben Benedetti kombinált a legjobban (635), Demeter Geri a 6. helyen végzett (597). A fiatal, még csak első éves felnőtt Demetertől ez mindenképpen kiváló eredmény!

- Nagy élmény, hogy hazai pályán, ráadásul Székesfehérváron harcoltam ki a döntőbe jutás lehetőségét - jelentette ki boldogan.

Golis lett összetettben az első (1130), Tibolya a 4. (1129), Geri a 14. (1122). De ez az eredmény bőven elég volt hozzá, hogy mindkét magyar fiú várhassa a vasárnapi döntő rajtját. Csapatban Magyarország hármasa éremvárományosnak mondható. De ehhez persze mindenkinek a legjobbját kell nyújtania.

Ma a női egyéni és csapatverseny érmeiért harcol a 36 döntőbe jutott versenyző. Közte két magyar, pontosabban két fehérvári versenyző. Kovács Sarolta a Volán Fehérvár, míg Alekszejev Tamara az Alba Öttusa SE együttesét is képviseli a válogatott színeiben. A női és a vasárnapi férfi döntő 9 órakor kezdődik a vívással, 12.30-kor úsznak, 14.30-tól lovagolnak, a kombinatív szám 17.25-kor startol.

- Önmagáért beszél a tény, hogy mind a négy férfi versenyzőnk bejutott a legjobb 36 közé. Korábban is mondtam már, hogy bármelyik fiú dobogóra kerülhet a végső elszámolásnál, miként a csapat is érmes lehet. Kasza magabiztosan versenyzett, Tibolya az úszás után kiválóan teljesített, Demeter Bence a vívásban a vártnál kevesebb pontot szerzett, de sebaj, majd a döntőben pótolja a most elmulasztottakat. Geri ügyes volt, a kombinatív számban remekelt - értékelte a második napot Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A B-futam végeztével aztán újra esni kezdett. Szombaton remélhetőleg nagyon sok néző szurkol majd Sacinak, és Tamarának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!