Hírek

2014.07.12. 14:37

Lepkekalandok fényképezővel

Szalafő – Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai Őrségi Lepkekalandra várják az érdeklődőket hétvégén az Őrségi Népi Műemlékegyütteshez. Érdekes programok, túrák, lepkevadászat is szerepel a programok között.

Bajdó Bettina

Zalai Béla zoológus a játszóházban az egyszerűen elkészíthető játékokat mutatja Mircse Andrásnak

Pénteken délután főként a szakmának szóló programokkal kezdődött a rendezvény: négy órától este nyolcig előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, szó volt a lepkevédelemről és a fényképezés történetéről is. Este kilenctől az éjjeli lepkéket szerették volna megfigyelni, ám ez az eső és a hűvösebb idő miatt nem jött össze.

A szombati programokra viszont sokan ellátogattak. Reggel kilenc órától indult a lepkefutam, amelynek az volt a célja, hogy adott területen, adott idő alatt minél több nappali lepkefajt figyeljenek meg a résztvevők.

– Tavaly szerveztük meg először az Őrségi Lepkekalandot, de akkor még csak másfél napig tartottak a programok – mondta el dr. Szentirmai István, a természet-megőrzési osztály vezetője. – Több program is zajlik párhuzamosan. Reggel elstartolt a lepfekutam, melynek lényege, hogy ki lát és ki tud lefotózni több lepkefajt. Erre reggel regisztráltak a résztvevők, segítségként kaptak egy kis lepkehatározót és egy térképet, melyen be vannak jelölve, hogy hol érdemes keresni a ritkább fajokat. Egész nap zajlik a lepkekeresés, este hirdetünk majd eredményt kezdő és haladó kategóriában.

Emellett indultak vezetett lepkésztúrák, kinyitott a játszóház is. Ahogy az osztályvezető fogalmazott, olyan programokat próbálnak kínálni az ide érkező családoknak, melyek aktív kikapcsolódást is nyújtanak. A lepkekalandokkal kapcsolatban korábban fotópályázatot is hirdettek, a győztesek fotóit ki is állították egy sátorban. Ugyanitt meg lehetett nézni a Savaria múzeum lepkekiállítását is. Szombaton este nyolc órakor hirdetnek eredményt a lepkefutamban, s akkor osztják ki a fotópályázat győzteseinek járó díjakat is. A szombati programok éjszakai lepkészéssel zárulnak.

Vasárnap is lesz játszóház, továbbá szakvezetett lepketúra. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a nemzeti park és a Természeti Örökségünk Alapítvány közösen szervezték meg a programot, melynek részeként Kercaszomoron vasárnap élőhelykezelési munkákban is részt lehet venni. A vállalkozó kedvűek gereblyézhetnek, szénát hordhatnak, továbbá megismerhetik azokat a növényeket, amelyek fontosak a lepkék számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!