Kultúra

2014.07.12. 17:52

Kortárs szobrok születtek a zalaszentgróti művésztelepen

Záró kiállítással ért véget a XIII. Zalaszentgróti Szimpózium, a Villa Negra Művészeti Közhasznú Egyesület művésztelepe.

Szabó Judit

A zalaszentgróti művésztelepet 2001-ben alapította Lelkes Márk budapesti szobrászművész. Idén tizenharmadszor hívta meg alkotótársait a szimpóziumra, amely szombaton záró kiállítással ért véget a Kiskastély Galériában. A művésztelepet 2004 óta az általa életre hívott Villa Negra Művészeti Közhasznú Egyesület szervezi.

– Az egyesület a mi generációnkhoz tartozó kortárs szobrászokat és festőket tömöríti. A képzőművészeti főiskolán ismerkedtünk meg. Most már fiatalabbak és idősebbek is részt vesznek az alkotótáborban, szakmai ajánlás alapján hívunk meg többségében kőszobrászokat – tájékoztatott Lelkes Márk.

A művészek idén is a csáfordi régi iskolaépületben alkottak két hétig. A szimpóziumnak nincs előre megadott témája.

– A hétköznapokban mindenki a megrendeléseken dolgozik. A művésztelep azért jó, mert lehetőséget ad az autonóm alkotó tevékenységre. A kortárs művészet a maga szabadságával jelenik meg itt – összegezte a szervező.

Gálhidy Péter szobrászművész megnyitja Zalaszentgróton a művésztelep kiállítását. Mellette Lelkes Márk, a szimpózium alapítója (Fotó: Szabó Judit)

Az elkészült művek közül kiemelte Gergely Réka munkáját, aki régóta foglalkozik a japán kultúrával, a japán írásjeleket alakítja át szobrokká. Az alkotótáborban egy nagy méretű köztéri szobrot készített, amelyet odaajándékozott a Villa Negra egyesületnek, az pedig a városnak. Még a nyáron felavatják.

– Én egy applikációt készítettem. Köveket illesztek össze, évek óta benne vagyok egy geometrikus formarendszerben, foglalkoztat az egyensúly és a stabilitás – válaszolta kérdésünkre Lelkes Márk, akivel a kortárs szobrászat helyzetéről is szót váltottunk.

– A szobrászok manapság sok megrendelést kapnak, gyakran a kormányzattól, s kezd kialakulni egyfajta kulturális küldetés, számos rekonstrukció indult el például. A modern művészetre azonban sajnos nincs nagy igény, de van egy tervünk, hogy változtassunk ezen. Zalaszentgróton már hat kortárs köztéri szobor áll, az 56-os emlékmű is ezek közé tartozik. Magyarországon talán nincs még egy olyan kisváros, ahol ennyi modern szobrot állítottak, mert általában szemet és szájat szeretnének látni a megrendelők vagy történelmi eseményt feldolgozva. El akarunk indítani egy komoly programot ebben a térségben a kortárs művészet elfogadtatására, ami jelentős turisztikai vonzerőt képviselhet, ha ügyesen csináljuk – nyilatkozta Lelkes Márk.

A szimpóziumon készült munkákból rendezett kiállítást Gálhidy Péter szobrászművész nyitotta meg. A vendégeket Baracskai József polgármester is köszöntötte. A kőszobrokat, festményeket és grafikákat felvonultató tárlat egy hónapig lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!