Kultúra

2014.07.13. 14:30

Alkotással a 100. év felé

Meglepő aktivitással dolgozik még mindig városunk egyik legidősebb festőművésze, a 83 éves Vörös Ferenc. Gyócsi László most megjelent kötetének a borítóján is az ő illusztrációja látható.

Merklin Tímea

- Amikor az első 100 évet megéled, látni fogod, hogy jó az élet, ha van benne sok öröm, amiből meríteni lehet mondta Feri bácsi a 80. születésnapján, és azóta is ebben a szellemben halad a száz felé. Amint tőle megtudjuk: keresi az örömforrásokat, a legnagyobb örömet pedig számára a munka adja, a festészet, a művészet, az alkotás. Gyócsi László író-újságíró máig rendszeresen megkeresi Vörös Ferencet, hogy illusztrációt kérjen egy-egy művéhez. Feri bácsi pedig beássa magát a történelembe, összeházasítja a hitelességet és az ihletet, és előrukkol valami szép új, a kötet arculatát meghatározó grafikával. Számtalan közös munkájuk legutóbbi darabja a Végzetes győzelem című kisregény. A 150 éves török hódoltság egy időszaka elevenedik meg, az 1566-os szigetvári ostrom problematikája. A mi nagy történelmi drámánk Szulejmánnak csak egy epizód volt, hiszen neki csak útjába esett Szigetvár, ő Bécset akarta elfoglalni. A szultánt a végső győzelem (1566. szeptember 6.) előtti napon szó szerint megütötte a guta, életének 72. évében. Szigetvár közelében temették el. Vajon hova? A törökök számára Szulejmán a történelmük legnagyobb alakja. Számunkra Zrínyi Miklós az egyik legnagyobb hős. Nem hajtott térdet a szultán előtt, az utolsó katonájáig harcolt, az életét is áldozta a sokszoros túlerővel szemben. Kettejük személye reneszánszát éli. A török könyvpiacon a hódoltság korában játszódó történetek népszerűek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!