Kultúra

2014.07.13. 14:30

Grófnő a Püspöki Palotában

Szombathely - Jelenleg a Püspöki Palotában látható az a Batthyány Erzsébetet ábrázoló festmény, amit romjaiból, foszlányaiból keltett új életre Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor.

A képet Kiss Gábor régész találta a domonkos templomtorony legalján a lépcsőfogazat alá becsúsztatva, porosan, törmelékesen, rázuhant téglák alatt. Valószínűleg akkor dugták el ide, amikor a domonkos szerzeteseket kitelepítették az épületből. A szakember azonnal felismerte a festményen a nőalakot: gróf Batthyány Erzsébetet, akinek a kezében lévő kép az általa a 17. században építtetett Szent Márton templomot és a domonkos rendházat mutatja. Az értékes festményt az előző megyéspüspök Konkoly István bekérte a palotába, és restaurálását Marosfalvi Antalra bízta.

- Nagy élmény ilyen roncsokat helyreállítani, visszaadni a kép eredeti lényegét - mutatta meg büszkén Marosfalvi Antal az ilyen volt és ilyen lett fotókat, a festmény lepusztult állapotáról készült fotót és a restaurált, a maga teljes szépségében pompázó festményről fényképezett másikat. Komoly munka volt, nagy kedvvel csináltam még a Szombathelyi Képtár égisze alatt.

Marosfalvi Antal 83 éves, bőven túl a nyugdíjkorhatáron, de ma is aktívan dolgozik. Híres magyar festőművész, neves restaurátor, akit ma is keresnek megrendelésekkel. Munkáit ajándékba adja, szolgálatnak tekinti.

Pályafutását a Derkovits Szabadiskola határozta meg, ahol mesterei: Burány Nándor, Radnóti Kovács Árpád voltak. 1970-ben Győr város díját kapta. 1955 óta kiállító művész, a Győri Művésztelep alapító tagja. Restaurátorként a Szombathelyi Képtárban dolgozott nyugdíjazásáig. Szobrászattal is foglalkozik.

Az általa restaurált Batthyány Erzsébet (1619-1674) kép ma megint hangsúlyos szerepet kap, hiszen a grófnő személye gróf Erdődy III. György özvegye előtérbe kerül. Batthyány Erzsébetnek köszönhető a Szent Márton templom 17. századi újjáépítése, miután az előző templom konstrukciós hibák miatt összedőlt. Egy olasz építésszel, Carlo della Torréval dolgoztatott, aki egy épületet hozott létre, amely átmeneti formát képvisel a kápolnasoros és a háromhajós belső terek között. A templom alatti hatalmas kriptatér első halottja maga Batthyány Erzsébet lett. A kereszthajó alatti kriptatérben azóta is az Erdődy-család vépi ága temetkezik.

A templomot Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából állami támogatással felújítják, készülődve a 2016-os pápalátogatásra és a várost elárasztó turisták, zarándokok fogadására. A templom jelenlegi berendezése nagyrészt a 18. század közepéről való, amikor is gróf Erdődy I. László titkos tanácsos és felesége, gróf Illésházy Anna-Mária adakoztak a templom javára. A faanyagot és a festett falakat szakemberek kutatták, hogy a helyreállítás és felújítás minél precízebb, hitelesebb legyen, a végeredmény várhatóan a jelenleginél is színesebb, pazarabb látvány lesz. Építtetőjének portréja azonban marad a Püspöki Palotában.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!