Hírek

2014.07.14. 15:19

Illegális exhumálással kerültek helyükre a halottak (frissítve)

Szombathely - Helyükre kerültek a holtak, de olyan áron, hogy a gencsapáti temetőből péntekről szombatra virradóra, hajnalban illegális exhumálás történt. Nem egyszerűen tévedés, bűncselekmény is történt az összecserélt holttestek ügyében.

Merklin Tímea

A holttestek cseréjéért felelős Glória Temetkezési Kft. vezetőjét is kihallgatta hétfőn a hatóság, amely reggeltől fogva több helyszínen, több csoportban vizsgálta az összecserélt holttestek ügyét. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos tájékoztatása szerint - habár az érintett hozzátartozók írásbeli nyilatkozata még nincs meg - a jegyzőkönyvekből most az derül ki, hogy az összecserélt két holttestet péntekről szombatra virradóra, hajnalban cserélték vissza a gencsapáti temetőben, hogy szombaton délelőtt el lehessen temetni azt az asszonyt, akinek a temetése pénteken délután meghiúsult.

Július 11-én, pénteken a Jáki úti temetőben derült ki, hogy a felravatalozott személy nem az, akit az utolsó útjára kísértek volna, a holttestét összecserélték valaki máséval. Felröppent a hír, hogy azt a holttestet, akit pénteken három negyed háromkor kellett volna eltemetni, esetleg már máshol - hétfőn Gencsapátiban - eltemették. Az emberek között megindultak a találgatások, feltételezések. A szájról szájra terjedő hírekben konkrét sírhelyek is felmerültek, hogy hol lehet a keresett halott. Ha valóban már eltemették, engedély kell kivenni a földből, ezért megkerestük a megyei tisztifőorvost, hogy érkezett-e hozzá ilyen kérelem, de nem érkezett. Elmondása szerint a keresett holttestet nem feltétlenül temették el máshol, hiszen lehet még valahol egy hűtőházban is. Szerettük volna megkérdezni a halottszállítót, hogy történhetett a csere, de nem tudtuk megszólaltatni. Amikor sok hívás után felvette a telefont, annyit mondott, nem nyilatkozik: „majd a bíróságon".

Pénteken 19 órakor így nézett ki a hétfőn eltemetett asszony sírja a gencsapáti temetőben.

Hétfő reggel ismét a hatósághoz fordultunk, amely már megkezdte a vizsgálatot. A holttestek ügyéhez kapcsolódóan a megyei tisztifőorvos, dr. Stánitz Éva megerősítette a korábban a szóbeszédben felmerült hírt: Gencsapátiban engedély nélküli sírnyitás történt. Kihallgatták a temetkezési vállalkozókat, áttekintték a dokumentációkat - az iratokat, amelyekkel a holttesteket szállítják -, a halottazonosítás belső szabályzatát.

- Többéves jogszabály, hogy sírnyitáshoz engedélyt kell kérni. Még akkor is, ha meglévő sírban rá akarnak temetni egy régebben eltemetett családtagra egy újabb halottat. Ez napi gyakorlat, 24 órán belül megadjuk az engedélyt. Ha pedig exhumálás van, azt végképp nem lehet engedély nélkül csinálni. Amikor kiderült, hogy Gencsapátiban sírnyitás történt, meg voltam győződve róla, hogy legalább hozzátartozótól volt engedélye a vállalkozónak. De ha még az sem?! Egy egyhetes halottnál?! - mondta döbbenten dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos hétfőn délelőtt, amikor még csak szóbeli információk alapján tájékozódott.

Ez a felvétel pedig szombaton 19 órakor készült a gencsapáti sírról. Látszik, hogy a sír jobb felét megbolygatták, a virágok, koszorúk sem úgy vannak, ahogy pénteken este láttuk. Fotók: Nagy Ildikó

Majd a kihallgatások után úgy tájékoztatott: a jegyzőkönyvek tanúsága szerint az eset túlmegy az engedély nélküli sírnyitáson, a hatáskörét meghaladó módon szükséges további vizsgálat, nyomozás, ezért átadja az ügyet a Vas Megyei Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Intézete hatósági osztályának, illetve a rendőrségnek. A temetkezési vállalkozó működési engedélyének felfüggesztéséről való döntés is a járási hatóságnál fog megszületni.

Kérdésünkre, hogy történt-e az emberi tévedésen túlmenő bűntény, azaz illegális exhumálás, határozott igennel válaszolt: péntekről szombatra virradóra, valamikor hajnalban kicserélték a holttesteket, szombaton délelőtt pedig a Jáki úti temetőben azonosított módon történt meg a temetés.

- Még nem tudni, Gencsapátiban a hozzátartozók tudtával vagy anélkül hantolták-e ki a holttestet, mert nem adtak írásbeli nyilatkozatot. A Glória Temetkezési Kft. tettét - nem jogilag, hanem emberileg - kicsit szépítené, ha legalább a rokonok beleegyezésével cselekedett volna, hiszen kegyeleti kérdésekben a hozzátartozók az illetékesek - mondta dr. Stánitz Éva. - Az ügynek nemcsak jogi, hanem morális vonatkozásai is vannak. Nem lehet csak úgy bemenni egy temetőbe és kiásni egy holtat. Hol van ennek a határa? Nem lehet, hogy valaki engedély nélkül szabadon csak úgy cserélgesse a halottakat. A tisztifőrovos hozzátette: a morális hatások talán súlyosabbak, mint a jogi következmények.

Mi történt a gencsapáti temetőben?

Hétfőn délelőtt, ottjártunkkor a polgármesteri hivatalban éppen a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének munkatársai vizsgálódtak. A félig nyitott ajtón annyit láttunk, hogy a gencsapáti temető gondnoka, a 80-as éveiben járó Varga Istvánné, Bözsi néni is az irodában volt.

Bodorkós Ferenc polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a népegészségügyi hatóság az önkormányzatnál mint a temető fenntartójánál vizsgálódott. Megállapították, hogy az önkormányzatnak felül kell vizsgálnia, és feltehetően módosítania kell a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó rendeletét. A polgármester szerint a temetőgondnok feltehetően hibázott, amiért nem azonosította a hétfőn Gencsapátiban felravatalozott holttestet. A halott azonosítása ugyanis a temető fenntartójának a feladata. Bözsi néni állítólag mindig meg is tette ezt, hétfőn azonban nem. Állítólag azért nem, mert későn vitték ki a ravatalozóba a halottat, mégpedig arra hivatkozva, hogy a temetőben lévő két halotthűtő foglalt volt. Ezt viszont a polgármester nem érti, hiszen tudomása szerint hétfőn nem volt halott a faluban, a pénteken eltemetett két asszony holtteste ugyanis akkor még nem lehetett ott. Így most ezt is ki kell vizsgálniuk. Bodorkós Ferenc elmondta azt is, úgy tudja, hogy Jáger Imre a temetés előtt azonosította az édesanyja holttestét, az arcát és a ruháját is felismerni vélte. Ha ez tényleg így volt, még bonyolultabbnak tűnik az ügy.

Előtte - utána képek a sírról. Fotók: Zergi Borbála

Abban is hibáztak, hogy bár az önkormányzati rendelet szerint a gencsapáti temetőt télen 18 órakor, nyáron pedig 20 órakor be kellene zárniuk, ezt eddig soha nem tették meg.

A csütörtöki testületi ülésen a gencsapáti képviselők feltehetően módosítják a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. A polgármester beszélt arról is, hogy mindannyian megdöbbenve fogadták az esetleges holttestcseréről szóló híreket, és ők is várják, hogy kiderüljön, mi és hogyan történhetett.

Amíg a polgármesteri hivatalban voltunk, hallottuk, hogy a jegyzőt a rendőrségtől keresték telefonon. Elképzelhető, hogy már ők is vizsgálják az ügyet.

Továbbra is kérdés, hogy milyen holttestek lehettek hétfőn a gencsapáti ravatalozó két halotthűtőjében, hiszen a faluban aznap nem volt halott, a hétfőn eltemetett asszonyt pedig közvetlenül a temetés előtt vitték ki a ravatalozóba. Bodorkós Ferencet, Gencsapáti polgármesterét is foglalkoztatja ez a kérdés, ezért utánanézett, mi történhetett. Az önkormányzat nyilvántartásából azonban kiderült, hogy idegen, nem falubeli halottat eddig soha nem hűtöttek az önkormányzat hűtőjében. A helyi halottak hűtéséért egyébként - függetlenül attól, hogy hány napig volt a holttest a hűtőben - egyszeri összeget, 2540 forintot kértek.

Felvetődött a kérdés, vajon a temetkezési szolgáltatást végző cégeknek lehetett-e, lehet-e kulcsuk a gencsapáti ravatalozóhoz. Bodorkós Ferenc ezt szerette volna megtudni Varga Istvánné temetőgondnoktól, aki viszont nem adott egyértelmű, a polgármester számára megnyugtató választ a kérdésre, ezért a falu elöljárója úgy döntött, hogy kedden lecserélteti a ravatalozó zárját. A temető gondnoka arra a kérdésre ugyanis, hogy mi történt, ha éjjel hoztak halottat a ravatalozóba, felkeltették-e a halottszállítók Bözsi nénit, az asszony annyit válaszolt: Hát, tudod, fiam, hogy van ez...

A szombathelyi Glória Temetkezési Kft. által összecserélt holtak ügyében vizsgálódik két napja a hatóság. Jegyzőkönyveznek, áttekintik a dokumentumokat.

Mivel a halottcsere a Jáki úti temetőben derült ki pénteken, a temetőt működtető Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatóját, Kiskós Ferencet kérdeztük: mit állapított meg a hatóság?

– A hatóság nálunk azt a tényt jegyzőkönyvezte, hogy mikor hozták, mikor vitték a halottat. Hiányosságot nem találtak, nálunk nincs probléma, „nincs ügy", nem követtünk el semmit, a hatóság minket semmiben nem marasztalt el, semmiféle szankciót nem alkalmazott velünk szemben – mondta Kiskós Ferenc ügyvezető igazgató, hozzátéve: – mi mindent a temetkezési törvény szerint tettünk, a megfelelő kormányrendelet alapján jártunk el.

Az igazgató leszögezte: nem a Vas Megyei Temetkezési Kft. szállítói hibáztak. Mivel ez a legnagyobb cég Vas megyében, és ők temetnek legtöbbet, rögtön rájuk gondol mindenki, ha valami baj történik. Ők is foglalkoznak szállítással, ám a halottat a szombathelyi Glória Temetkezési Kft. hozta ki a Jáki útra.

Korábbi értesülésünk szerint a holttest lábcédula nélkül érkezett a Jáki úti temetőbe. Mi ilyenkor a teendő?

Az 145/1999. (X.1.) kormányrendelet 25. paragrafusának 1. bekezdése szerint „a temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányoknak az üzemeltető részére történő átadása után – a szállításnál használt külső koporsóval együtt – azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a hűtőben, ravatalozóban való elhelyezéséről."

A 2. bekezdés kimondja: „Ha a temető üzemeltetője az azonosság vagy az okmányok tekintetében hiányosságot észlel, az átvételt felfüggeszti és a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvost, valamint az illetékes járási népegészségügyi intézetet értesíti." Információink szerint amikor kiderült, hogy a holttesten nincs azonosító, azonnal hívták a Glória Temetkezési Kft. vezetőjét. Arról nincs tudomásunk, hogy orvost vagy hatóságot értesítettek volna.

Az azonosítás a hozzátartozók részéről sem sikerült, hiszen a holttest nem az volt, akit temetni akartak, ezért a szertartás elmaradt. A lelkész csak búcsúztatót tartott, a ravatal elé állították a keresztet. Megkérdeztük kedden a megyei tisztifőorvost, dr. Stánitz Évát, milyen eredményre jutottak a két nap alatt felvett jegyzőkönyvek, áttekintett dokumentációk alapján? Megérkezett-e Gencsapátiból a hozzátartozó, hogy írásbeli nyilatkozatot tegyen arról, a tudtával, vagy a tudta nélkül hantolta-e ki a szombathelyi Glória Temetkezési Kft. a gencsapáti temetőben a véletlenül odatemetett asszony holttestét, akit pénteken a Jáki úton szerettek volna eltemetni.

A tisztifőorvos elmondta, a hatóság kedden azt a döntést hozta, hogy már nem osztanak meg több információt a nyilvánossággal, az anyagokat előkészítik a szombathelyi járási tisztifőorvos számára, aki jelenleg szabadságon van. Át fogják adni az ügyet a Vas Megyei Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Intézete hatósági osztályának, illetve a rend-őrségnek, mert a részletek felderítéséhez nyomozás szükséges.

 

Gencsapáti – Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk, az összecserélt holttestek ügyében hétfőn délelőtt a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének munkatársai a gencsapáti polgármesteri hivatalban is vizsgálódtak. Kedden Görög István jegyző is megerősítette, hogy valóban módosítaniuk kell a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó rendeletüket, ugyanis abból hiányzik a temetőbe beszállított holttestek azonosításával kapcsolatos teendőkről szóló rész.

Ugyancsak a jegyzőtől tudjuk, hogy az ezzel kapcsolatos teendők a temetőgondnok, Varga Istvánné Bözsi néni megbízási szerződésében sem szerepelnek, ezért jogilag az asszony nem mulasztott. A jegyző ezt azért is tartotta fontosnak megjegyezni, mert elmondása szerint az idős asszonyt nagyon megviselték a történtek. Görög István elmondta: harminchat éve Varga Istvánné a gencsi temető gondnoka, mindig lelkiismeretesen végezte a munkáját: a temetések napján már reggel nyolc órakor kinn volt a temetőben, felügyelte a sírásókat, és a ravatalozót is előkészítette a szertartásra.

Az asszony munkájával nem csak az önkormányzat, de az elhunytak hozzátartozói is elégedettek voltak. Más miatt is módosítani kell a gencsapáti önkormányzat rendeletét, ha ugyanis az abban leírtakat követnék, akkor télen 18, nyáron pedig 20 órakor be kellene zárni a temetőkapukat. Ezt hétfőtől meg is teszik, a falu lakói azonban nem fogadták örömmel az új szabályt, hiszen nyáron sokan este nyolc után járnak ki a temetőbe, akkor öntözik a sírokon lévő virágokat. Így feltehetően úgy módosítják a rendeletet, hogy nyáron 21 órakor zárják kulccsal a gencsi és az apáti temető kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!