Sport

2014.07.14. 18:15

Öttusa Eb: Saci és Bence becsülettel küzdött vegyes váltóban

Címkék#öttusa

Székesfehérvár - Hétfőn a vegyes váltókkal folytatódott a felnőtt öttusa Európa-bajnokság, a Kovács Sarolta, Demeter Bence duó a 6. helyen végzett.

Matók János

Tizenkét nemzet lányai és fiai léptek először a pástra, a vegyes váltók küzdelmeiben a Bericap-Bekomold fenőtt öttusa Európa-bajnokság hétfői versenyszámában. Ahogy azt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány előre jelezte, a magyar válogatottat a Volán Fehérvár két sportolója akik a civil életben is egy párt alkotnak , Kovács Sarolta, és a csapattal vasárnap Európa-bajnoki címet szerző Demeter Bence képviselte. Némi aggodalomra adott okot, hogy a kezdés előtt mindenki Sacija enyhe rosszulléttel küzdött gyorsan riasztották is Alekszejev Tamarát, hogy álljon készenlétben , ám az első asszóra Saci már rendbe jött. Apropó Tamara, utólag kiderült, hogy a női döntőben, a 4. lövészet során, a szokásos 10-15 helyett miért tartózkodott 50 másodpercig a lőállásban: a lézer fegyver csövében eltörött egy csavar, s ez hátráltatta. Amennyiben nincs ez a bosszantó technikai malőr, úgy biztos, hogy 6-7 helyezéssel előrébb végez az Alba Öttusa SE versenyzője.

De vissza a vegyes váltóra, ahol az első helyen az ukrán Irina Khokhlova, Dmytro Kyrpulyansky duó, és a fehér-orosz Katsiaryna Arol, Raman Pintchuk egység végzett egyaránt 230 ponttal. Saci és Bence mérlege 23 győzelem és 21 vereség volt, s ez 210 pontot ért. Következett az úszás, ami ugye a mi versenyzőinknek az egyik legnagyobb erősségük. A medencében a britek kettőse, Samantha Murray, és Joseph Evans volt a leggyorsabb, teljesítményüknek köszönhetően két szám után át is vették a vezetést, előnyük 6 pont volt Khokhlováék előtt. A magyar kettős a 4. legjobb időt úszta, ezzel 347 pontot szerzett, s összetett is feljött a 4. helyre, s 557 ponttal várták a következő számot, a lovaglást.

Nem is tűnt olyan soknak Saciék hátránya Murrayék mögött, hiszen a 22 pont behozhatónak tűnt. Egyébként a lovaspálya nem volt olyan nehéz, mint az egyéni számokban: csak 8 akadály állt ló és lovasa előtt, ám a lányok és fiúk váltása miatt így is látványos volt, a duóknak összesen 1 perc 37 másodperc alatt kellett teljesíteni a feladatot. A csehek kezdtek egy rombolással és idő túllépéssel, majd közvetlen utánuk a németek hibátlan pályát mentek. Az olaszok is sokat hibáztak, ellentétben a lengyelekkel. Közben a nézők már türelmetlenül várták Sacit és Bencét. Még előttük a rájuk veszélyes oroszok sokat hibáztak, így tőlük nem kellett tartani. Nem úgy az Európa-, világ-, és olimpiai aranyéremmel rendelkező litvánoktól (Laura Asadauskaite, Justinas Kinderis), akik tökéletes produkciót nyújtottak. És akkor következett a magyar váltó, Jagellóval és Diegóval. A két ló összesen 3 akadályt vert, s Jagello csökönyössége miatt az időt is túllépték. A fehéroroszok sem jártak jobban, sőt, Saciék megelőzték őket, de az ukránokat is. A britek zárták a számot, s magabiztosan őrizték az első helyüket. A kombi előtt 49 másodperc volt a hátrányunk velük szemben, a 3. helyen. az első kör végén az ukránok és a lengyelek is megelőzték a magyarokat, így Bence az 5. helyről váltotta Sacit. Közben az élen a litvánok befogták a briteket, majd meg is előzték őket, s ezt a célig megőrizték, míg a bronzérmes a lengyel duó lett, miután a cél előtti könyöklés miatt megóvták az előttük beérkező ukránokat. Az esetet a zsűri vizsgálta, s végül kizárta az ukránokat, így a mi váltónk végül a 6. helyen végzett. De ezzel még nem volt vége, mert az európai szövetség orosz főtitkárának a kérésére az ukránok is megkapták a bronzot.

Kedden, az Eb záró napján a női-, és férfi váltóra kerül sor. A férfiaknál a Volán Fehérvár két fiatalja, Demeter Gergely és Harangozó Bence, míg a nőknél Réti Kamilla és Alekszejev Tamara képviseli a magyar színeket. A nők 9 órakor a vívással, a férfiak 9,30-kor az úszással kezdenek, a kombi 16, illetve 17 órakor rajtol el, az eredményhirdetés 18 órától lesz.

 




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!