Hírek

2014.07.17. 13:15

Tuning autósok találkozója Sárbogárdon

Sárbogárd - Csodajárgányokkal, hangnyomás-próbával, tombolahúzással, Majka & Curtis-koncerttel zúzott a tuning találkozó szombaton az Ifjúsági parkban.

V. Varga József

Tuning: hangolás. Autótuning: a tulaj valami mást szeretne. Az autós egyszeregy szerint a tuning önmegvalósítási mód és életforma, szent megszállottság, a kocsiban visszatükröződik a tulajdonos egyénisége vesszük sorra a tudnivalókat. Közbevetve megjegyzendő, pénznyelő, nem olcsó mulatság. A többi között megkülönböztetünk futómű-, kipufogó-, motor- és optikai tuningot. Létezik még turbó-átépítés, intercooler-beépítés, teljesítménynövelés az adagoló átalakításával, hengerfej- és chiptuning.

Ötödször rendeztek Bogárdon Tuning Találkozót az Ifjúsági parkban, a két főszervezővel, Kiss Balázzsal és Horváth Zsolttal a svéd felségjelzésű, sportos fazonú BMW IIIM kocsinál adunk egymásnak randevút. Igazi hopmesterként lótnak-futnak, de mosolyognak. A felhozatal hatalmas, a többezres látogatószám csúcsokat döntöget.

A fehérvári Fung László és Fung Dávid 1960-as Ikarus 31-esét körbejárják kicsik és nagyok, be-beülnek, kíváncsiskodnak. Akik most látják először, őszintén rácsodálkoznak. Akik egykor utaztak vele, régi emlékeket idéznek, van, aki meg is simogatja. A tulajdonosok büszkén mesélik: készül már az 55-ös és a 66-os típus is, a legendás farmotoros autóbusz két változata.

A Volkswagen Passat a maga kis rácsos ablakaival vonzza az érdeklődő pillantásokat. Az érdi Tonkó Csaba éppen törölgeti a motorháztetőt, ugyanis most fényképezkedtek nála a B! Racing Team ifjai, és összefogdosták. A szexi lányt aki formás hátsóját mutatja nekünk pólóra festett pisztollyal vigyázza a gárda.

- Nem csak az autó van értem - fejti ki car-életfilozófiáját Csaba -, én is érte. Magam építettem, fejlesztem, tuningolom, szépítgetem.

A zöldes-rozsdás géperejű jármű maga a csoda. Csoda, hogy még nem esett szét. Lepukkant, szánalmas, lóg rajta minden, a tetőcsomagtartón szakadt bőröndök, benzines hordó. A legjobb rögzítőnek a szigszalag bizonyul. De éppen ez a lényeg! A rat style, a patkány stílus.

- Büntessetek, gyerekek! - jattol le a kálozi Ferenczi Józseffel és Erdélyi Andrással egyik ismerősük.

A népek kérdezősködnek, fotóznak, kameráznak. A diskurzus nágyon kúúl Erre öcsém, nem kell vigyáznod, pont a magyar utakra való. Mikor mostátok le utoljára? Ócsó , ugye?

A felhozatal, a látnivaló, a kánikula valósággal kábít: csodajárgányok, ugróköteles fruskák, táncosok, gumifüstölés, streetfighter-show, szexi autómosás egzotikus szépséggel (a környéken egyre melegebb van ), autó-szépségverseny, tombolahúzás (a fődíj: egy BMW E36-os!), Majka & Curtis-koncert. Lenyűgöző a masszív több száz lóerő, a crazy hangnyomás-verseny, a magával ragadó kipufogó-koncert. Ha elmulasztottad, jövőre itt a helyed!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!