Bük

2014.07.18. 17:50

Képes krónika készült a termál történetéről

Bük - Bernáth Lajos, A Büki Gyógyfürdő Képes Krónikája című könyvét mutatták be pénteken Bükön, a Művelődési Központban.

Tóth Csongor

A büki Önkormányzat, a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Magyar Nyugat könyvkiadó közösen adták ki Bernáth Lajos egykori állomásfőnök művét, mely 1957 és 1979 között dolgozza fel a büki gyógyfürdő történetét. Bernáth Lajos már fiatalon, 1949-től állomásfőnökként irányította a büki vasútállomást, egészen nyugdíjazásáig 1979-ig. Nemcsak a vasúton dolgozott, hanem a település érdekében is sokat tett.

Bernáth Tibor, a szerző fia is részt vett a könyvbemutatón. Fotó: Szendi Péter

Mikor a Kőolajkutató Vállalat olaj helyett meleg vizet talált a büki határban, szorgalmazta, hogy a kutat a tanács vásárolja meg. Az akkor pénzszűkében lévő testületet nem tudta meggyőzni ennek szükségességéről. Amikor viszont a vízelemzések eredményéről tudomást szerzett, másokkal együtt lobbizott a lefojtott kút megnyitásáért és a termálfürdő létesítéséért, melynek eredménye az 1962-ben megnyitott fürdő.

Hobbija a fotózás volt, aminek köszönhetjük azokat a dokumentum-értékű felvételeket melyek a büki fürdőről készültek. A kiállításmegnyitón a szerzőt méltatta Németh Sándor, a település polgármestere, Ágh Ernő, Bernáth Lajos egykori kollégája, de megemlékeztek róla gyermekei, Bernáth Tibor és Bernáth Katalin is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!