Életmód

2014.07.20. 15:54

A klíma veszélyei

A klíma helytelen használata akár hosszú távon is káros lehet az egészségünkre. Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük a veszélyeket.

Munkatársunktól

A klíma helytelen használata akár hosszú távon is káros lehet az egészségünkre. Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük a veszélyeket. Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát is évente legalább egyszer vegyszerrel alaposan ki kell tisztíttatni, illetve a szűrőt sem árt időről időre kicserélni, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

Sose tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában! Ha légkondicionált helyen dolgozunk vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy fázás esetén védekezni tudjunk a meghűlés ellen. A hőmérsékletet nagyon körültekintően kell beállítani. Fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csak öt, legfeljebb nyolc fokkal legyen hűvösebb a klimatizált helyiségben.

Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént. A légkondicionált helyiség száraz levegője miatt jelentkezhet légszomj, a szem, a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása, de előfordulhat fejfájás és szédülés is. Hogyan védekezzünk?

A C-vitamin és a B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség. A szárító hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk. A közvetlen hideg levegő hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz, akár például klímareumához vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!