Lóerő

2014.07.21. 19:57

Így lesz hosszú életű a téligumi – 8 hasznos tipp (x)

Autó tulajdonosként talán Ön is tisztában van azzal, hogy mennyi minden múlik a gumik állapotán.

Nem csak a profilmélység kritikus szint alá csökkenése, hanem a rendellenes kopás is veszélyes szituációkat teremthet az utakon, éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljen az abroncsokra. De mégis mit tehet a mindennapokban azért, hogy a már felszerelt gumi sokáig jó állapotban szolgálja a közlekedés biztonságát?

A teligumit.hu most igyekszik felhívni a figyelmét azokra a kritikus területekre, amelyek a téli gumi élettartamát befolyásolhatják.

1. Guminyomás

Tárolás és használat idején is ajánlott rendszeresen ellenőrizni a guminyomást, ugyanis ha nem megfelelő, az rendellenes kopást okoz, ez pedig sem a tapadás, sem a fogyasztás szempontjából nem ideális. Ha túl alacsony, akkor a normálisnál jóval több üzemanyagra lesz szüksége, ami napjainkban igencsak drága mulatság.

2. Kerekek kiegyensúlyozása

Némi vezetési gyakorlattal megérezhető az, ha a kerekek kiegyensúlyozatlanok, ekkor ugyanis nagy sebességnél némi vibráció érezhető. Hogy ezt, és a vele járó egyenetlen kopást, abroncs deformálódást elkerülje, célszerű évente egyszer ellenőriztetni a kerekek kiegyensúlyozását.

3. Ügyeljen a súlyra!

Felesleges nehéz tárgyakat ne cipeljen magával folyamatosan, ez ugyanis mind a fogyasztásra, mind a gumikopásra negatív hatással van.

4. Kerékcsere

A mai autók orrmotoros elsőkerék-meghajtásúak, ami a gumik szempontjából azt is jelenti, hogy az első tengelyeken levők gyorsabban kopnak. Hogy egyenletes legyen a kopás, érdemes az évszakváltáskor időszerűvé váló abroncscsere alkalmával megcserélni a hátsó és az első tengelyeken használtakat, ezzel egyenletesebb kopást megcélozva.

5. Futómű beállítás

Az egyenetlen kopás bizonyos esetekben egyértelműen visszavezethető a futómű rossz beállítására. Hogy elkerülje a rendellenes kopást, a tapadás hiányosságaiból adódó kockázatot, érdemes időnként átnézetni szakemberrel a beállításokat.

6. Felfüggesztés állapota

Az elavult, kopott alkatrészek mind a gumik kopására, mind a közlekedés biztonságára rossz hatással vannak. Előzze meg a bajt tehát rendszeres ellenőriztetéssel!

7. Gumikopás

Ajánlott kéthavonta ellenőrizni  a gépjármű abroncsainak kopását. Így időben észreveheti, ha rendellenessé válik az, valamint ez remek alkalom arra is, hogy a kopásjelzőt is szemügyre vegye. Ne feledje, téli abroncsok esetében már a 4 mm-es szint közelében ajánlott gondoskodni a cseréről!

8. Minőségi abroncsok

Téli gumik esetében is érdemes a magasabb minőség mellett letenni a voksot, ezek ugyanis jobb futásteljesítménnyel rendelkeznek, mint az olcsó változatok.

A rendszeres ellenőrzés nem vesz el sok időt, viszont a vele megtakarítható üzemanyag, és a biztonságos közlekedés érdekében mindenképpen ajánlott odafigyelni erre. Forduljon megbízható szakemberhez a feladatok elvégzéséért, és így biztos lehet abban, hogy optimálisan működő gépjárművel, és abroncsokkal gurul minden esetben az utakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!