Hírek

2014.07.22. 11:47

Rezsióradíj bevezetése a biztonsági cégeknél

Várhatóan már az ősszel életbe lép az a kormányrendelet, amely minimális rezsióradíjat határoz meg a biztonsági cégek számára. Egy általunk megkérdezett cégvezető szerint az intézkedés jó ötlet, de önmagában nem old meg semmit.

Peltzer Géza

A minimális vagyonőri rezsióradíj – melynek bevezetése több száz-ezer munkavállalót érinthet – a tervek szerint a közbeszerzési pályázatokon való indulás feltétele lesz. Célja, hogy a szóban forgó cégek ne tudják minimálbér alatt foglalkoztatni munkavállalóikat. Ezt azonban eddig is, ezután is igen nehéz lesz ellenőrizni.

Ameddig ugyanis lesznek olyan munkavállalók (jellemzően főfoglalkozású vagy nyugdíjazott belügyi alkalmazottak), akik rendes jövedelmük kiegészítéseként nyomott béren is örömmel vállalják a feladatot, addig az irreálisan alacsony bérek és a zsebbe fizetés rendszerét nehéz lesz felszámolni – kommentálta a hírt egy fővárosi cég. A vagyonvédelem évek óta kiemelt területe a munkaügyi ellenőrzéseknek, minimálbér alatti foglalkoztatás vagy zsebből zsebbe történő bérfizetés miatt ritkán szankcionálnak cégeket. Az ilyen jellegű kihágást ugyanis a munkavállalók nyilatkozata nélkül nem lehet bizonyítani. Tekintettel azonban arra, hogy a munkavállaló sem fizet adót az így szerzett jövedelme után, nem érdekelt az együttműködésben.

– Ha az intézkedést a szakma teljes spektrumára kiterjesztenék, ez megteremtené annak lehetőségét, hogy ne kelljen a biztonsági szolgálatoknak adózási trükkökhöz folyamodniuk, hogy részben mentesüljenek a nagyon magas adóktól és ki tudják fizetnei alkalmazottaikat – kommentálta a hírt egy szombathelyi biztonsági cég ügyvezetője. – Még kérdés, hogy az ajánlott rezsióradíj a megbízást elnyerő válalkozónál jelentkezik-e, vagy a munkát elvégző dolgozónál. Előbbi esetben nagyobb haszna lesz a vállalkozónak, a biztonsági őrnek nem változik a bére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!