Kultúra

2014.07.24. 16:25

„Ott délen élni de szép” - Válogatás szerzőtársunk horvátországi útirajzaiból

Zalaegerszeg - Hogy hol élni szép? Hát odalenn délen – ahogy az ismert slágerben szól. De idézhetnénk a világhírű musical, a My Fair Lady szövegéből is: „Odalenn délen meseszép éjen édes édent remélsz.”

E sorokat kölcsönzi a Zalai Hírlap egykori munkatársa nemrégiben napvilágot látott könyvének a címe, Odalenn délen. A szerző, Mihovics József lapunk volt felelős szerkesztője ötven írást, történetet, főként útirajzokat tár az olvasó elé, gazdag, száznyolcvan színes fotó kíséretében.

A kötet címlapján felül a magyar cím

A válogatás az utóbbi huszonöt év termése, valójában a szomszédos Horvátország függetlenségének első napjaitól kezdve egészen máig kíséri figyelemmel az odaát kitüntetett figyelmet érdemlő turizmus sikereit, botladozásait, mindazt, ami az általunk kedvelt Adriai partjainál esett meg vele. De szó esik a két nép évszázados kapcsolatairól, amelyek a Zrínyi-család idejében teljesedtek ki, amikor is a költő és hadvezér Miklós, Zala örökös főispánja muraközi főhadiszállásáról, Csáktornyáról ,,ingázott" a megyegyűlésekre Egerszegre. A kontinentális részt érinti még a sokak által ismert búcsújáró helyről, Marija Bistrica-ról szóló riportázs. E szent helyre tízezrek kelnek útra augusztusban Nagyboldogasszony ünnepén, vagy más jeles alkalmakkor.

Kőszikla a makarskai riviérán. Fotó: TZ Baška Voda

Az írások többsége azt az Adriát idézi, amelynek vize gyógyító hatással bír, összetétele, ph-ja a tudósok szerint szinte azonos az ember vérével. Nem véletlen, hogy génjeink tengerre hívnak. Ez egyébként a kötet horvát címe is: Geni na more zovu (Génjeink a tengerre hívnak.) A két eltérő címválasztás arra utal, hogy nem szó szerinti fordításokról van szó. Minden egyes írás egyedi, önálló. Egy negyedük horvát, a többi magyar, döntő hányaduk a Zalai Hírlap Utazó rovatában jelent meg. A szerző Isztriától Dubrovnikig járja végig a part mentét, s tapasztalatait tárja az olvasó elé. Szigorúan csak olyan ismert és kevésbé ismert helyekről ír, amelyekről személyes élményei vannak, legyenek azok kellemesek, netán kellemetlenek. Persze, a József Attila inteleme jegyében: ,.az ,,érted haragszom, nem ellened".

Könyvet adunk

Mihovics József egykori felelős szerkesztőnk könyvét kiadói társaságunkon keresztül is beszerezhetik az érdeklődők. Az Odalenn délen könyv megvásárolható valamennyi Zala megyei ügyfélszolgálati irodánkban. Az ára: 2.400 forint, megyekártyával rendelkezőknek 1.920 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!