Hírek

2014.08.05. 16:53

Megújul az Evangélikus Parókia

Több mint húsz millió forintból újult meg Nagysimonyiban az Evangélikus Parókia, így elképzelhető, hogy újra saját lelkésze lehet a településnek.

Cseszkó Tamás

Nagysimonyiban komoly története van az evangélikus közösségnek, korábban még evangélikus iskola is működött itt, saját tanítóval. A templom is a régmúlt időket idézi, a tizennyolcadik században, a türelmi rendelet idején épült. Rác Dénes, a helyi lelkész büszkén mutatja Ágh Péternek, a térség országgyűlési képviselőjének a megújult parókiát.

Ágh Péter országgyűlési képviselő és Rác Dénes evangélikus lelkész. Fotó: Cseh Gábor

- Csalódtam a saját híveinkben is-hökkent meg mindenkit egy pillanatra az egyházvezető, ám azonnal kiderül, a csalódás pozitív volt, a helyi evangélikusok ugyanis a vártánál jóval több összeggel támogatták a fejlesztéseket. Az adományokon túl a Darányi Ignác terv támogatásának köszönhetően 20 millió forintot kapott az egyházközség, így tudták felújítani azt a melléképület, mely immáron közösségi térként, presbiteri megbeszélések helyszínekén funkcionálhat. A felújított épület egyébként alkalmas lehet lelkész laknak is, a helyiek nagy álma, hogy újra saját, helyi vezetőjük legyen, jelenleg Rác lelkész úr egyszerre több helyen végez szolgálatot.

A támogatásból jutott többek között gépészeti munkákra, felújították a belső tereket, és megoldották az épület homlokzatának szigetelését is. A nagysimonyi lelkész elégedett, azt mondja a kivitelezők jó munkát végeztek. - Ha körbenézünk Nagysimonyiban, láthatjuk, hogy folyamatos a fejlődés - mondta Ágh Péter, a település országgyűlési képviselője. Kiemelte, az elmúlt időszakban állami támogatásnak köszönhetően megújult a kultúrház, napkollektort szereltek a helyi óvoda konyhájához, elkészült a kultúrház udvarán található játszótér, és az állam átvette Nagysimonyi teljes adósságát. - Összesen 110 millió forinttal gyarapodott Nagysimonyi az elmúlt két évben - hangsúlyozta a képviselő, méltatva az evangélikus parókia megújulását is. Ágh Péter szavai szerint a beruházásnak köszönhetően tovább tud erősödni a helyi evangélikus közösség, mely példát ad fiataloknak és időseknek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!