Lóerő

2014.08.06. 12:50

A veszélyekre figyelmeztet az intelligens közlekedési hálózatok

Az intelligens közlekedési hálózatok figyelmeztetnek a többi autó fékezésére és az útakadályokra - még azokban az esetekben is, ha azok szabad szemmel nem láthatók.

A Ford közzétette egy hároméves kutatási projekt eredményeit, amelynek célja az új generációs autó-autó, illetve autó-infrastruktúra kommunikációs rendszerek fejlesztési irányának kijelölése Európa-szerte: az Európai Bizottság által útjára indított DRIVE C2X program arra mutat rá, hogy a részletes, valós idejű adatok használatával hogyan előzhetők meg a forgalmi torlódások és a balesetek. Az elektronikus féklámpát és az akadályjelző rendszerfigyelmeztet a többi autó fékezésére és az útakadályokra még akkor is, ha azok szabad szemmel nem láthatók. A kísérleti elektronikus féklámpa még akkor is jelzi egy elöl haladó autó fékezését, ha az egy kanyar vagy más autók takarásában van. Vészfékezés esetén a berendezés jelet bocsát ki, aminek nyomán figyelmeztető jelzés villan fel a mögöttes forgalomban haladó autók műszerfalán. A tesztek során kiderül: a technológia hatékony segítséget jelent abban, hogy a mögöttes forgalomban haladó autósok korábban kezdjenek el fékezni, mérsékelve ezzel az ütközés erejét, vagy akár elkerülve a rendkívül gyakori ráfutásos baleseteket.

A kísérleti akadályjelző rendszer felhívja a vezető figyelmét a veszélyesnek ítélt útakadályok jelenlétére, helyzetére és fajtájára is például az útra tévedt gyalogosokra és állatokra, vagy éppen a mozgásképtelenné vált járművekre. A vizsgálatok 750 tesztvezető és 200 autó bevonásával zajlottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!