Kőszeg

2014.08.06. 17:30

Fotókiállítás a Jurisics várban

Kőszeg - A Jurisics vár déli szárnyában egy fotókiállítás mutatja be Vasvármegye Vitézlő Rendjét, azaz a bandériumokat.

Némethy Mária

2012 novemberében a Vasi Múzeumfalu adott helyet annak a baráti összejövetelnek, melyen a körmendi Batthyány Lovas Bandérium, a Kőszegi Darabontok, és a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai először gyűltek össze, s közfelkiáltással megalapították Vasvármegye Vitézlő Rendjét. Most a Jurisics vár déli szárnyában egy fotókiállítás mutatja be őket, a nyugati végek vitézeit.

Nézegetve a kiállítás képeit az ember azon töpreng: mi is a hagyomány? „Mindaz, ami őseinktől reánk maradt", avagy – az értelmező szótár szerint – egy közösségben tovább élő, tudatosan ápolt szokás, szellemi örökség. Ha meg szeretnénk ismerni nemzetünket, szülőföldünket, szűkebb hazánkat, akkor először is hagyományainkkal kell tisztában lennünk. Ezek ápolásával különbözünk a velünk együtt élő népektől.

- Sok helyen jártunk már, sokat tanultunk egymástól a fa-fém megmunkálásáról, gasztronómiai ismeretekre is szert tettünk – hallom Szibler Gábortól a Nádasdy Bandériumból. Megtudom: húszan vannak, köztük több történész (ő is az), tompa fegyverekkel gyakorlatoznak és nagyon lelkesek.

Az ismeretek bővítésén és a régi korok felidézésén, megjelenítésén túl van még egy nagyon fontos része a hagyományőrzésnek. Erre kitűnő példa a Csobánc várában született Rátóti Gyulaffy Lászlónak, a XVI. század legendás végvári lovastisztjének nevét viselő, 2003-ban megalakult lovas bandérium.

- Létrehoztuk a Csobánc Váráért Alapítványt, amellyel az a fő célunk, hogy Csobánc várát és a hozzávezető várutat rendbehozzuk, megtörténjen a vár rekonstrukciója – hallom a bandérium vezetőjétől, Németh Gyulától. Elárulta: együtt lovagló baráti csapatból alakult meg bandériumuk, amely 45 fős.

- Mi a szabad vívás hívei vagyunk, tehát nem begyakorlott koreográfia szerint vívunk, párbajozunk, mert ha beteg közülünk valaki, akkor a párja sem tud bemutatón résztvenni – avat be módszerükbe Németh Gyula. Szomorú hallani tőle, hogy állami támogatást még sohasem sikerült kapniuk Csobánc vára felújítására.Támogatók azonban segítik őket. Nekik köszönhetően 2007-ben újrakezdődhettek a régészeti feltárások, majd a rekonstrukciós és építő munkálatok a várnál. 2007-2012 között több mint 420 köbméter falazatot készítettek el, megtisztították a várhoz vezető utat és a várárkot is. Évente Gyulaffy napokat rendeznek, kétszer pedig vármentő hétvégét. Ezen legutóbb 155 ember segített nekik. Így egyszer Csobánc tényleg megújul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!