Sport

2014.08.07. 17:00

Kosárlabda - Csapatunk vasárnap, Portugáliában kezdi az Eb-selejtezőt

Pénteken utazik Portugáliába, vasárnap pedig megkezdi szereplését az Európa-bajnoki selejtezőben a magyar férfi kosárlabda-válogatott.

Tóth Gábor

Még július 7-én kezdte meg a felkészülést az Eb-selejtezőkre Sztojan Ivkovics válogatottja. A csapat vasárnap Portugália vendégeként kezdi meg az éles meccseket. A nemzeti csapat keretében két játékos képviseli a vasi, egészen pontosan a körmendi színeket, Tóth Norbert és Ferencz Csaba. Utóbbi játékost kértük esélylatolgatásra. Egyébként a Körmend 29 esztendős, saját nevelésű bedobója már rutinos válogatottnak számít, zsinórban harmadik nyarát tölti edzőtáborban.

– Nem esik nehezemre az edzés, hiszen kosárlabdázó vagyok, ez a munkám, szeretem csinálni, ráadásul minden sportoló arra vágyik, hogy címeres mezben képviselhesse az országát, nekem szerencsére ez megadatott – fogalmazott Ferencz Csaba. – Kiváló körülmények között készülhettünk a selejtezőre, jól meg volt szervezve a programunk, sok edzőmeccset játszottunk. Szlovákiával még nagyon az elején mérkőztünk meg, sok hibát vétettünk. Aztán meccsről meccsre javultunk. Az ausztriai, oberwarti felkészülési tornán megvívtunk vasárnapi ellenfelünkkel, Portugáliával. Az összes kártyánkat nem terítettük ki, nem mutattuk meg, hogy igazán mit játszunk, mit tudunk. Kikaptunk, de hasznos információkra tettünk szert. Bulgáriát legyőztük, Ausztria ellen pedig a fiatalok mutatták meg, hogy lehet rájuk számítani. Aztán Ausztriát is legyőztük. Legutóbb Montenegróban vettünk részt egy hármas tornán. Svájc hasonló erőt képvisel, hasonlóan játszik, mint Portugália, ezért biztató, hogy sikerült legyőznünk.

- A Montenegró elleni vereség alkalmával pedig megtapasztaltuk azt, hogy milyen egy olyan klasszis csapat ellen játszani, amely komoly, minőségi kosarasokat vonultat fel. De szerencsére ezen a meccsen is helytálltunk, csak a végén buktunk el. Az utolsó napokban Kecskeméten edzőtáboroztunk, és a válogatott meccsek között is itt, illetve Szolnokon fogunk dolgozni. Szerintem készen állunk a selejtezőkre, sokat dolgoztunk, mindenki a legjobb tudása szerint tette a dolgát. A csapat motivált, hisz a sikerben. A csoportellenfelek közül Portugália hozzánk hasonló képességű csapat. Csehország és Grúzia viszont papíron jobb erőt képvisel. Ennek ellenére is bízom, bízunk a sikerben – zárta szavait Ferencz Csaba.

A magyar kosárlabda-válogatott kerete: Keller Ákos, Wittmann Krisztián, Vojvoda Dávid, Supola Zoltán, Tóth Norbert, Csorvási Milán, Tóth Ádám, Thomas Jermaine Dontay, Ferencz Csaba, Ruják András, Eilingsfeld János, Mészáros Máté, Pongó Martin, Dobos László, Dénes Gábor.

Az Európa-bajnoki selejtező menetrendje, augusztus 10., vasárnap: Portugália–Magyarország (Sines). Augusztus 13., szerda: Magyarország–Grúzia (Kecskemét). Augusztus 17., vasárnap: Csehország–Magyarország (Nymburk). Augusztus 20., szerda: Magyarország–Portugália (Kecskemét). Augusztus 24., vasárnap: Grúzia–Magyarország (Tbilisi). Augusztus 27., szerda: Magyarország–Csehország (Szolnok).

A magyar válogatott utoljára 15 éve, 1999-ben (Franciaország) szerepelt kontinenstornán.

13 HELY MÉG KIADÓ A TORNÁN

Az Eb-selejtező második körében a 26 csapatot hét csoportba osztották be. A csoportgyőztesek mellett a hat legjobb második – összesen 13 gárda – jut ki a 2015-ös Eb-re. A tornának eredetileg Ukrajna adott volna otthont, ám a feszült politikai helyzet miatt az európai szövetség júniusban elvette az ukránoktól a rendezési jogot, és várhatóan szeptemberben jelenti be az új helyszínt. Tíz válogatott – Franciaország, Litvánia, Spanyolország, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna, Szerbia, Finnország, Görögország és Törökország – az idei, spanyolországi vb-szereplésével már korábban bebiztosította a helyét a jövő évi Eb-n, Észtország pedig a selejtező 2013-as, első fordulójából szerzett kvótát. Tavaly augusztusban a magyarok egy győzelemmel és három vereséggel zárták a kvalifikáció első fordulójának csoportkörét Szlovákia és Fehéroroszország ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!