Vasvár

2014.08.08. 10:02

Európai Békevárosok Találkozója Vasváron

Vasvár - Európa történelmi kisvárosai képviseltetik magukat azon a négynapos találkozón, amelynek időpontját a híres 1664-es vasvári békekötés időpontjához igazítottak. Ez az Európai Békevárosok Szervezetének 8. fóruma.

Merklin Tímea

A vasvári Békeházban augusztus 7-10. között zajlik a találkozó, ahol tíz ország 25 képviselője vesz részt. Az Európai Békevárosok Hálózatát a közös turisztikai promóció érdekében hozták létre a történelmi kisvárosok. Kultúrpolitikájukat és turisztikai terveiket a békekötésekre építik, a találkozón együtt gondolják végig, hogyan lehet a történelmi múltat a gazdaságban hasznosítani. Céljuk egy EU-s pályázati projekt kidolgozása, egy Európai Béke Út kialakítása. Az Európai Békevárosok 6. találkozóján, 2012-ben Zadarban döntöttek erről, azóta hét európai város csatlakozott a hálózathoz.

Európai Békevárosok Találkozója a vasvári Békeházban. Balról: Dr. Tóth Ferenc történész, Kovács Tilda polgármester, Eduardo Basso, az Európai Békevárosok Hálózata elnöke, jobbról dr. Kiss Attila, a Vasvári Járási Hivatal vezető-helyettese, akit ma a hálózat szabályszerű működéssel foglalkozó bizottsága elnökévé választottak

- Az Európai Békevárosok Hálózata nagy örömmel fogadta Vasvár meghívását, hogy itt tartsuk meg a 2014-es Európai Találkozót, amely egybeesik a vasvári béke megkötésének 350. évfordulójával, valamint azt, hogy renegeteg különböző országból fogadták el ezt a meghívást a már meglévő és a leendő tagországok közül - mondta Eduardo Basso, a hálózat elnöke, aki Portugáliából érkezett, és a szövetségben az Évora Montéban 1834. május 26-án kötött, polgárháborút lezáró békét képviseli.

Lubomír Púchovsky, a szlovákiai Dunaradvány polgármestere (panziótulajdonos), aki az 1606-os zsitvatoroki békét képviseli a találkozón. 2008 óta dolgoz ki olyan falufejlesztési terveket, amelyeket sikeres EU-s pályázatok révén valósít meg, ezek hasznát a kistelepülés 698 fős lakossága élvezheti

A hálózatot 2010. májusában alapították Portugáliában, partnerei között vannak önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek. Tagja Bulgária, Horvátország, Németország, Izrael, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia, Törökország, és 2012 óta - Vasvár bekapcsolódásával - Magyarország is. Az alapítás óta nyolc találkozót tartottak, a hegyháti kisváros a 8. állomás Németország, Hollandia, Szlovákia, Portugália, Horvátország után. A résztvevők meggyőződése, hogy a tapasztalat- és tudáscsere védelmet nyújt azoknak a helyeknek Európában, ahol valaha is békét kötöttek, és a kulturális turizmust kifejezetten a béke jegyében kívánják fejleszteni. Úgy vélik, hogy V. Németh Zsolt államtitkár jelenléte a találkozón világossá teszi, hogy a magyar kormány számára fontos a hálózat, illetve működése, fejlődése Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!