Hírek

2014.08.08. 13:45

VÁLASZTÁSI TUDNIVALÓK 2.

A polgármesteri és önkormányzati képviselői választást 2014. október 12-ére írta ki a köztársasági elnök Sorozatunkban az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat, aktuális teendőket foglaljuk össze.

Rékai Zoltán

A települési önkormányzatok képviselő-testülete és a megyei közgyűlés tagjainak számát a január 1-jei lakosságszám alapján határozzák meg. A 10 ezer, vagy ennél kevesebb lakosú településeken egyéni listás választási rendszerben történik a választás. A képviselők száma száz lakosig 2, ezer lakosig 4, ötezerig 6 . Ebbe a csoportba tartozik a községek mellett Bük, Csepreg, Jánosháza, Őriszentpéter, Répcelak Vasvár és Vép. Szentgotthárdon 8 képviselőt választhatnak.

A 10 ezernél több lakosú településeken a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum lesz. Így lesz ez Celldömölkön, Kőszegen, Körmenden és Sárváron is. A 75 ezer és100 ezer lakosságszám közti városokban 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás képviselő kerülhet be a testületbe. Ez azt jelenti, hogy Szombathely közgyűlésében – a polgármester mellett – húsz képviselő foglalhat helyet.

A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. Minden megye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város, valamint a főváros. A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 400 000 lakosig minden 20 000 lakos után 1 képviselő, de legkevesebb 15 képviselő alkothatja a közgyűlés.

Ebbe a kategóriába tartozik Vas megye is. A választópolgárok egy listára szavazhatnak. A megyei listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz. Nem kap mandátumot annak a szervezetnek a megyei listája, amelyik a megyei listákra leadott érvényes szavazatok öt százalékát, közös lista esetén a 10 százalékát, illetve kettőnél több jelölő szervezet esetén a 15 százalékát nem érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!