Sport

2014.08.08. 17:00

Ifi olimpia - Vasiak is vannak a magyar csapatban

Szombathely - Vasárnap kel útra a magyar csapat a II. nyári ifjúsági olimpiai játékokra. Köztük két szombathelyi és egy innen indult sportoló, valamint két edző is.

Horváth Erika

Az augusztus 16–28. között rendezendő nankingi ifjúsági olimpián 57 magyar 15–18 éves versenyző vehet részt. A Vas megyei sportolók közül a nagyon kemény kvalifikációs rendszerben ketten szereztek indulási jogot. A Dobó SE kalapácsvetője, Halász Bence abszolút esélyes. Éppen a bakui olimpiai kvalifikációs versenyen javította 87,16 méterre az ifjúságiak 5 kilós kalapácsával a világ legjobb eredményét. Riválisainak mindeddig még nincsen 80 méteres versenyeredménye sem. A két hete a juniorok világbajnokságán csalódott, a döntőről lecsúszó Bencét egyik edzője, Németh László is elkísérheti.

A Vas megyei különítmény. Balról: Simon Cintia, Németh László edző, Halász Bence, Rácz Gábor edző, Dévai Boglárka.

Fotó: Lengyák György

– Nyernie kell – szögezte le Németh László, aki Németh Zsolttal együtt irányítja a 17. évét hétfőn betöltött dobótehetség munkáját. – Úgy érzem, jó időben érkezett a pofon. A junior vb-n bronzéremre lehetett volna esélye Bencének. Amióta megjöttünk az Egyesült Államokból, nagyon figyel a technikára, próbálja a csípőjét is bekapcsolni a lengetésbe – ez nagyon fontos ahhoz, hogy stabilizálódjon a technikája. Sok időnk lesz az akklimatizálódásra és mindenre, hiszen csak augusztus 21-én rendezik a fiú kalapácsvetés selejtezőjét, a döntőt pedig 24-én. Egy a fontos, hogy legyen megfelelő edzéslehetőség, tudjunk dolgozni. A riválisok nem zavarhatják, rajta múlik minden. Ha jól koncentrál, nem lehet baj.

A női tornászok májusi Európa-bajnokságán ejtették meg az ifi olimpiai kvalifikációs versenyt, ahol Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola még nem egészen 15 esztendős válogatottja megszerezte Magyarországnak a kvótát. Ezúttal is ott lesz vele, segíti őt egyik edzője, Rácz Gábor. A másik, Vizer Erzsébet pedig itthonról szorít nekik.

– Összesen 42 kvóta van, 42 országból egy-egy tornász indulhat. A mezőny nagyon erős – mondta Rácz Gábor. – Bogi Európából 10.-ként kvalifikált, és ez óriási eredmény a szakosztályunk életében, irreálisan magas célt nem tűzhetünk ki, csodák nincsenek. Nem szabad csalódottnak lenni, ha „csak" ezt sikerül megismételnie. Nagyon szorgalmasan dolgozik, rengeteget fejlődött az utolsó három hónapban, elsősorban ugráson. Ezen a szeren lehet a legnagyobb esélye, de a nyolcas döntőbe jutni nagyon nehéz. Hat-nyolc versenyzőnek van duplacsavaros ugrása is, Boginak két egészcsavaros – a kettő kiinduló pontszáma között között 0,4-0,6 pont a differencia. És rajta kívül még úgy hatan pályáznak a legfeljebb egy fennmaradó helyre. Szeretnénk, ha be tudna kerülni az egyéni összetett döntőjébe, ahol 18-an mutathatják be újra a gyakorlataikat.

A lánytornászok selejtezőjét augusztus 18-án, az egyéni összetett döntőjét 20-án, a szerenkénti finálékat 23–24-én (az ugrásért 23-án) rendezik. Ott lesz még a magyar olimpiai 3x3-as lány csapatban egy Szombathelyről indult, de már Győrben sportoló kosárlabdázó, Simon Cintia is. Az olimpián mindkét nemben 20-20 trió (egy tartalékkal) indulhat. Két tízes csoportban körmérkőzéssel kezdenek augusztus 18-tól 24-éig. Utána egyenes kieséssel folytatódik a torna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!