Sárvár

2014.08.09. 16:27

Civil és önkormányzati összefogással újult meg a megyehídi közösségi ház

Megyehíd – Közösségi házat avattak a falunapon szombaton. A Megyehídért Együtt Közalapítvány és az önkormányzat összefogásának eredménye a pályázati támogatásból megújult épület.

Simon Erzsébet

Ismét gazdagodott a település: közösségi házat alakítottak ki a lassan százéves, az 1920-as években fölhúzott,több évtizeden keresztül szolgálati lakásként, illetve osztályteremként funkcionáló épületből. Kezdetben a helyi alsó tagozatosok összevont 1.-4. osztálya tanult itt, később évekig itt kapott helyet a háromfalut kiszolgáló szomszédos pecöli iskola alsó tagozatának egy osztálya, egészen a pecöli iskola épületének bővítéséig. A ház történetét a község polgármestere, Süle Lajosné – aki maga is ebben az épületben sajátította el egykoron a betűvetést – idézte föl szombaton a falunapon, amelynek része volt az új közösségi színhely felavatása, megszentelése.

Az idő múlása nagyon meglátszott az épület állagán: a szigetelés hiánya miatt a falai vizesek voltak, a tetőzete elhasználódott, a nyílászárói is elöregedtek. Az ajtókat, ablakokat két éve kicseréltette az önkormányzat, ám a teljes felújítására csak most nyílt lehetőség. Falumegújításra és fejlesztésre kaptak pályázati támogatást, és mivel a Megyehídért Együtt Közalapítvánnyal karöltve ténykedtek, a beruházás teljes költségét uniós és hazai források fedezték. Mintegy 35 millió forintot nyertek, ennek egy részéből újították fel a közösségi házat. Korszerűsítették a vizesblokkot, az elektromos hálózatot, a fűtési rendszert. A vegyes tüzelésű kályhákat konvektorok váltották fel. Újak a járólapok, és a bejárat akadálymentesítésére is sort kerítettek.

Fotó: Simon Erzsébet

 

A közösségi házban kap helyet a könyvtár, otthona lesz a faluban működő civil szervezeteknek, a fiatalok, a nyugdíjasok klubjának, és fő helyszíne a községi rendezvényeknek. A maradék pénzt a faluközponti pihenőtér kialakítására illetve a buszmegálló újjáépítésére fordítják.

Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök avatóbeszédében kiemelte: az uniós források hiányt pótolnak, a közösségi támogatások Magyarország, benne a vidék megmentői, és segítenek ledolgozni a nyugati országokkal szembeni hátrányunkat.

Németh Tamás plébános megáldotta az épületet, a nemzetiszínű szalagot pedig Kovács Ferenc, Süle Lajosné, és a Megyehídért Együtt Közalapítvány elnöke, Lesznyik Tamás vágta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!