Sport

2014.08.09. 17:42

Negyvennyolc egység (n)evezett

Alsóörs – Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a település partjánál a Balaton átevezést. A szervezők lehetőségeit és ezzel a mezőny létszámát is alaposan korlátozzák a jogszabályok.

Novothny Ottó

Németh Zsolt főszervező az enyhén hullámos tóvízre mutatva jegyezte meg: rengeteg nevezést vissza kellett utasítanunk, mert tíz hajónként kötelezik őket motoros kísérőre, amit viszont nagyon nehéz megszervezni.

Mindezek ellenére negyvennyolc egység készülődött a rajtra a strand és a kikötő közötti Sirály park partszakaszánál. Meg kellett ragadni az alkalmat az átevezésre, hiszen tavalyelőtt csak a parttal párhuzamosan tudtak lapátolni a résztvevők, míg az elmúlt évben az időjárás miatt le kellett fújni az eseményt.

Két nagyhajó rajtolt el először, a veszprémi Pannon Egyetem hagyományosan a tíz plusz egyes ülésessel érkezett, míg egy tengeri evezőssel öten vágtak neki a távnak.

Tizenhárom különböző kategória képviselői indultak el a 18.6 kilométeres távra, a fordító a siófoki kikötő előtt volt. Tengeri kajakok egyes, kettes és négyes kivitelben, túra kenuk evezői fodrozták a napfényben csillogó vizet, míg el nem tűntek a távolban.

Érdekesség, hogy először álltak rajthoz (szó szerint) álló evezős hajókkal, ketten is elindultak a túlpart felé, de ők már a fele távnál visszafordultak.

Egyébként egyetlen egységgel érkezett kevesebb vissza Alsóörsre, mint amennyi elindult: ők úgy adták fel, hogy Siófoknál kiszálltak a vízből és a versenyből is. Az átevezés az idén is remek hangulatban telt, ez már hagyomány akkor, amikor meg tudják rendezni az eseményt. Ráadásul csúcsidő született: 1:25.22-es eredménnyel kajak kettes teljesítette elsőre a távot, csaknem fél perces előnnyel előzték meg vetélytársaikat. - Az idei rendezvény is bizonyította, hogy érdemes küzdeni ezért a versenyért – összegzett Németh Zsolt.

– Sajnos a magyar szabályok nem sportbarátok, hiszen mindenhol a világon saját felelősségére hajózhatnak az emberek, természetesen biztonságos körülmények között, ésszerű feltételek mellett. Ha pedig bajba kerülnek, akkor fizetniük kell a mentési költségeket. Nálunk viszont borzasztó kötöttek a feltételek, elképzelhetetlen, hogy valaki csak úgy a saját örömére átevezze a Balatont. Sokat beszélgettünk is erről, az idén is vannak célok, melyeket közösen szeretnénk elérni.

Megyünk tovább, jövőre megrendezzük a tizenötödik átevezést és próbáljuk életben tartani a reményeket. Az átvezeted, átúsztad, körül tekerted mottó mentén szervezzük az eseményeket. A sportvezető elmondta, egyelőre úgy néz ki, hogy az Öbölátúszást a következő hétvégén rendezik meg, miközben örült annak, hogy helyes döntés született, hiszen vasárnap esős, szeles idő köszöntött a balatonfüredi helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!