Hétvége

2014.08.09. 13:31

Staféta Barbély Gáborral

Vasárnapi számunk előző vendége Barbély Gábornak adta át a stafétát. Kérdése: Mi hiányzik manapság a modern művészetekből?

Sebestyén Lilla

– A művészetek szerepe, hogy láthatóvá tegyék a formák mögötti lényeget, az ideák világában létező szépséget. Az alkotó munkája tehát akkor nyer művészeti minőséget, ha képes ezt a szépséget tükrözni. De a műalkotások létezése nem lehet önmagáért való, hordozójává kell hogy váljanak az alkotó üzenetének. De, hogy egy-egy műalkotás milyen üzenettel bír, bír-e egyáltalán, az az alkotó tudatszintjétől függ: az anyagi vagy inkább a szellemi világban mozog.

A tudatszint emelése pedig minden egyén részéről tudatosan vállalt, hosszú folyamat. Nem gondolom, hogy a modern művészetekből hiányozna a szépség, de az nem lehet öncélú, és ha a szemlélő figyelmét az anyagi javak, testi örömök felé irányítja, akkor az a művészet nem rendeltetésszerű használatát jelenti.

Következő számunk vendége Micskó Zoltán lesz. A neki feltett kérdés: Mi a funkciója a nem-hivatásos színháznak?

A staféta következő vendége: Micskó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!