Csepreg

2014.08.10. 13:35

Tartalmas vakáció Csepregen

Csepreg - Nincs idejük unatkozni a csepregi gyerekeknek a vakáció napjaiban. A művelődési központ és más helyi szervezetek is gondoskodnak tartalmas elfoglaltságról.

Varga Krisztina

Már-már a bőség zavara jellemezte az idei nyarat a gyermekeknek szóló programkínálat tekintetében - jellemezte a helyzetet Ziembicki Erzsébet, a művelődési központ igazgatója. Alig fejeződött be a tanítás, s máris indultak a táborok a gyerekek élményekkel teli pihenésének biztosítására. Intézmények, az egyház és civil közösségek sora kínálta a lehetőségeket.

Egy TÁMOP-os pályázat tette lehetővé, hogy a művelődési ház zenei, dráma, színjátszó és olvasótábort szervezzen. A programok megvalósításába a helyben tanító pedagógusok mellett szakmai segítőket vontak be. A zenei tábort Benkőné Krizmanich Edina és Iliás Attila irányította, az intenzív együttlét a bécsi klasszikusok jegyében zajlott. Szakmai eredményeit, színvonalát promenádi bemutatók igazolták. A hét zárásaként a zenei táborosok Zircre, Pannonhalmára, Győrbe és Fertődre látogattak, megkoronázva a heti programot. Életre szóló élményt jelentett a résztvevők számára, amikor a pannonhalmi apátsági templomban felcsendült a táborosok által a Dona nobis Pacem.

A mesemoly olvasótábor réstvevői: 1. sor: Wellner Gergő, Gácsi Bianka, Csóka Barbara, Zakariás Ivett, Harkány Júlia,2. sor: Frank Dániel, Savanyó Nóra, Savanyó Eszter, Nagy Zsuzsanna, Kardos Mátyás, Taródi Tamás,3. sor: Szabó Dániel, Vigh Rebeka, Domnánics Márk, Dóra Márton, Nagy Andrea, Harkány Dániel, Koczán Dóra, Pereznyák Zsófia, 4. sor: Kiss Alexandra, Luif Szabina, Luif Boglárka, Gyimesi Andrásné, Németh Anna, Horváth Kinga, Oláh Emese, Horváth Nikolett (Fotó: Varga Krisztina)

A színjátszó és drámatábor az Őrségben, Szaknyérban és Őrimagyarósdon tartotta foglalkozásait Németh Andrea vezetésével. Az őt segítő kollégák és bábos, kézműves szakemberek az irodalmi szöveggel való találkozás élményét mélyítették el a táborlakókban. A gyerekek történeteit meghallgatva egy-egy probléma feldolgozásának módszereivel ismerkedtek, s hoztak létre mindként táborban egy-egy bemutatót, amelyeket az őszi városfesztiválon bemutatnak majd. A komoly felkészülés mellett a Vadása a felüdülést jelentette.

A csepregi könyvtárban Gyimesi Andrásné vezetésével olvasótábor zajlott. Munkáját kollégái mellett drámapedagógus is segítette. Az olvasás és mesélés intim pillanatain kívül a résztvevő gyerekek kézműves foglalkozások garmadáján vehettek részt, megtölthették az első napon készített mesetarisznyájukat. Udvari táncokat, énekeket tanulhattak hercegként és hercegnőként. Az állatmeséket olvasva, különböző állatok jelmezét magukra véve formálhatták meg a kedvencekre jellemző mozdulatokat, majd sárkányokat győzhettek le az utolsó napi vetélkedőben, s lazulhattak a büki Napsugár játszóházban.

A Szent Miklós templom egyházközössége közel nyolcvan gyermek részvételével szervezte meg hagyományos táboros hetét élmény dús túrákkal, kézműves foglalkozásokkal, büki fürdőzéssel és természetesen lelki, hit- életi gondozással. A tűzoltó tábor egyedi szakmai élményekkel ajándékozta meg idén is a gyerekeket s kovácsolta a közösség részeseivé őket, biztosítva az egyesület és a tűzoltóság folyamatos utánpótlását. A Szebb Holnapért Egyesület és a CSSE által megvalósított Rúgd a bőrt ! foci tábor a sportág iránt elkötelezettek számára jelentett nagyon jó hangulatú hetet.

S még nincs vége. Hiszen a Triolás ifjú képzőművészek a napokban táboroznak Hetyésy Katalin tanárnővel, s a tábor során a szobrászat, festészet rejtelmeivel teljesedhet ki az évközben is folyamatos alkotó szakmai munka.

A csepregi közösségi életre hagyományosan jellemző az intézmények, a civil szervezetek és az egyház példaértékű együttműködése. Ez a viszonylag szerényebb anyagi feltételek mellett is lehetővé teszi a változatos programokat. Az összefogás olyan kiemelkedő program megszervezését is lehetővé teszi, mind az őszi városfesztivál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!