Sárvár

2014.08.10. 18:10

Helytörténeti gyűjtemény mutatja be a múltat Sótonyban

Sótony - Bikaistálló, Gamesz-műhely is volt egykoron az az épület, amely most új funkciót kapott: helytörténeti gyűjteményt helyeztek el benne.

Simon Erzsébet

Régi vágya volt a helyi közösségnek a múlt értékeinek összegyűjtése, megmentése. A megvalósítást egy Leader-pályázat tette lehetővé. Még 2011-ben nyert a falu hárommillió forintot annak az épületnek a felújítására, amely fél évszázada még bikaistállóként működött, majd volt a Gamesz műhelye, az önkormányzat raktára. Az összeg persze nem volt elegendő a rekonstrukcióra, a község saját forrást is hozzátett, hogy nekiláthassanak a munkáknak. Szombaton felavatták a megújult épületet; négy helyiségben mutatják be a település történetét dokumentumokkal és tárgyi eszközökkel. Az állandó kiállítás anyagait a helyiek adták össze. Vörös István polgármester köszönte meg a kivitelezők és az adományozók segítségét, V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pedig felavatta azt az újabb kincset, amivel gazdagodott a település.

Németh Lajosné  fiaival, Ádámmal és Péterrel járta körbe a helytörténeti gyűjtemény szobáiban kiállított tárgyakat  (Fotó: Szalai Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!