Rendőrségi

2014.08.11. 06:34

Illegális fémtelepet találtak a pénzügyőrök Szombathelyen

Szombathely – Két egymás mellett működő illegális fémtelepre bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a déli városrészen, ahol összesen 3,2 tonna fémhulladékot találtak. Az elkövetők ellen eljárás indult.

Boros Patrícia

Az ellenőrzésekkor két egymás mellett található szombathelyi ingatlanon összesen 3,2 tonna réz-, vas- és alumíniumhulladékra, illetve több használt akkumulátorra bukkantak a pénzügyőrök.

A NAV évek óta kiemelten ellenőrzi az illegális fémkereskedelmet. Idén már Szombathelyen is rábukkantak olyan fémlerakatokra, hol bizonytalan származású huzalokat, kidobott háztartási gépeket halmoztak fel.

Információink szerint az elkövetők rendszeresen vásárolták fel, és hozták be külföldről a fémhulladékot, majd értékesítették azt. Mivel  az előállított a három személy fémkereskedelmi engedéllyel nem rendelkezett, így a Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság eljárást indított ellenük. A NAV fémkereskedelmi engedély nélkül végzett tevékenység miatt bírságot szab ki, melynek összege a fémhulladék piaci értékének – vagy ha az magasabb – a kár összegének a háromszorosa, de legalább ötvenezer forint.

Cséve Szabolcs pénzügyőr százados, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense ismertette az idei év statisztikai adatait.

A legtöbb színesfém huzalokból, elektromos kábelekből nyerhető ki. Fotó: NAV

– A Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság idén ötvennyolc fémkereskedelmi helyszíni ellenőrzést végzett, ebből huszonkilenc esetben állapítottak meg jogsértést, ezek elsősorban adminisztratív jellegű hiányosságok voltak. A megyében vámhatósági engedély nélkül végzett fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenység hat esetben történt, melyek engedéllyel nem rendelkező magánszemélyek esetén állapítottak meg.

– Illegális fémfelvásárló kereskedelmi telephelyet ebben az évben csak ebben az egy esetben találtak a pénzügyőrök – mondta el a sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!