Sport

2014.08.11. 08:20

„Ókori”” világcsúcs Gosztolai Máriától

A németországi Halberstadt városában rendezték meg a tizenharmadik speciális dobó Európa bajnokságot. A verseny abból a szempontból mindenképpen különleges, hogy az ókori olimpiák szabályai szerint versengtek egymással a résztvevők.

Novothny Ottó

A rendezvényen tizenegy ország közel kétezer atlétája lépett fel és igyekezett minél jobban teljesíteni. A magyar színeket tizenheten képviselték, közöttük volt a VEDAC sportolója, Gosztolai Mária.

Az ókori szabályok azt jelentik, hogy az összes dobószámot csak erőből kellett végrehajtani, lendület nélkül. Érdekes volt a korcsoportok beosztása is: 20 és 50 év közöttiek együtt versengtek, ahogy az ötven felettiek is.

A veszprémi hölgy az utóbbiak között indult.

A súlylökés ötpróbájában (2.5, 3, 4, 5, 6, kg-os eszközt kellett dobni) német és litván ellenfelét legyőzve diadalmaskodott.

Ezt követte a diszkoszvetés, ahol angol és német nő állhatott a dobogó alsóbb fokaira, mivel a legmagasabbra szintén Gosztolai Mária léphetett fel.

Végül a nehéz kalapács vetésre is maradt bőven ereje a 67 esztendős sportolónak: a 12.5 kilogrammos szert 7.14 méterre hajította el, ami éppen harmincnégy centivel volt több, mint az eddigi világrekord! Ez volt a harmadik aranyérem, amit ezen a kontinensbajnokságon a szervezők a nyakába akaszthattak.

– Tudom, hogy korábban már a visszavonulást is emlegettem, de egyelőre bizonytalan vagyok – mondta Gosztolai Mária. – Jönnek a jó eredmények, nem fáj semmim, az biztos, hogy még egy ideig mégiscsak maradok az atlétika pályán. A német Eb négy napig tartott és a házigazdák csodálatos olimpiai falut építettek, ahol valóban minden igényt kielégítő ellátásban volt részünk. A felkészülésem is jól sikerült és remélem eltart még a lendület az idén egy budapesti és egy szombathelyi gáláig. Jól megy a versenyzés, idén már van két világbajnoki ezüstérmem, országos csúcsom fedett pályán és most ez a három győzelem az Európa bajnokságon. Remélem, tudom így folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!