Kultúra

2014.08.11. 11:07

Idén Süsü uralta a Kinizsi várat

Nagyvázsony - Augusztus 1-3 között Mekler Norbert várkapitány vezényletével, a gasztronómia és a kultúra jegyében rendezték meg a Kinizsi Napokat Nagyvázsonyban.

Kekk Sára

Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek „Hoztam egy mesét" című előadásában is részt vettek a gyerekek. Fotó: Kekk Sára

Ki ne ismerné a bátor és erős Kinizsi nevét? Mátyás király korában a Balaton felvidéki Nagyvázsonyban található vár kapitánya Kinizsi Pál volt. A történelem ezen időszakát idézték meg Nagyvázsonyban, augusztus elsejétől harmadikáig a Kinizsi Napok keretében, ahol korabeli játszópark, várbéli halas finomságok, solymász bemutató és maga Süsü, a sárkány is várta a látogatókat egy varázslatos időutazásra a várba. A rendezvény nem titkolt célja volt az egészséges étkezésre való rávilágítás, kiemelve a hazai halból - mindenekelőtt pisztrángból - készült ételek jelentőségét, épp ezért a sütödék frissen fogott pisztrángból sütötték a különböző fűszerezésű halakat.

Az aktuális Kinizsi Pál lovaggá üti a próbákat kiálló apródokat. Fotó: Kekk Sára

A gyerekek a várban találkozhattak Süsüvel, a sárkánnyal, illetve barátaival és kipróbálhatták, milyen is egy sárkány bőrébe bújni, hiszen a szervezők még egy pici Süsü jelmezzel is készültek a gyerkőcök számára. A korabeli játszóparkban a szalmavárban uralkodhattak, megtapasztalhatták, milyen is egy várkapitány élete. A solymász bemutatón testközelből láthatták az érdeklődők a ragadozó madarakat, ahogy azok az emberek feje mellett néhány centire elszállnak. A bátrabbak meg is érinthették őket, illetve kipróbálhatták, milyen, mikor ezek a fenséges madarak a kezükön ülnek, esetleg odarepülnek hozzájuk. A gyerkőcök a váron belül is több program várta, a három nap alatt láthatták Rudi bohócot, aki vidám mesés előadással készült, míg az Alig Színpad előadásában részesei lehettek „A kovács, a kereskedő és az ördög" vásári komédiájának, illetve Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek is „hoztak egy mesét" a gyerekeknek. Naponta több alkalommal reneszánszkori várjátékokat is megtekinthettek az ide látogatók, melyeken többek között íjászbemutató, lovas párviadal és páros szablyás viadal is szerepelt, emellett lehetőség nyílt a korabeli fegyverek kipróbálására is. A várban augusztus 1-én a Felelős Szülők Iskolája családi- és gyermek játszóháza is vendégeskedett, ahol Móra olvasósarokban a Kisvakond és barátai, míg a Piatnik logikai és fejlesztőházában 3 dimenziós puzzle feladatok, vízi-sárkány és fejtörők szórakoztatták a közönséget. A korabeli mesterségek bemutatóján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták a kovácsolást és a fazekaskodást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!