Kultúra

2014.08.11. 12:47

Csütörtökön kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata

Székesfehérvár – Jönnek a várva várt Királyi Napok. Augusztus 14-én kezdődik az ünnepség.

Sebestyén Lilla

Teljes feltöltődést kínáló, Fehérvár történelmi múltjára való emlékezésben gazdag programokkal készülnek a Királyi Napokra. Az ünnepség – mondhatni 0. napja – augusztus 14-e lesz, amelyre több jelentős programmal is készülnek. Megtekinthetőek lesznek a Szent Család ereklyéi, a Városházán emlékülést tartanak, látogathatóvá teszik az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen és este hivatalosan is megnyitják a Székesfehérvári Királyi Napokat a Mátyás-emlékműnél. Kilenc órakor pedig, tanúi lehetünk annak, ahogy az egész Fő utca fénybe borul.

Augusztus 14-én tartják a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóját, amelyre Veszprém polgármesterét is meginvitálták. – Régóta mondjuk, hogy az augusztus 20-ai egy olyan ünnepkör hazánkban, amelynek a legfontosabb központja Fehérvár kell, hogy legyen – mondta el Cser-Palkovics András a hétfőn megrendezett sajtótájékoztatón, a Hiemer-házban. A polgármester arra is kitért, hogy a tavalyihoz hasonló felépítésű ünnepi programsorozatra számíthatunk, azonban 2014-ben is vannak újdonságok, mind például az augusztus 14-ei hivatalos megnyitó, amelyre eddig nem volt példa.

A sajtótájékoztatón a nap részleteit is ismertették: Reggel kilenc órakor ünnepélyesen átviszik a Magyar Szent Család ereklyéit a Püspökségről a Szent István Bazilikába ahol tíz és délután öt óra között meg lehet majd tekinteni Szent István fejereklyéjét, Boldog Gizella és Szent Imre csontereklyéjét is. Délelőtt tíz órától a Városházán emlékülés kezdődik „Fehérvár az Árpád-korban” címmel. Tizenöt órakor rendezik a Nemzeti Emlékhelyen az egykori uralkodók földi maradványait őrző Osszárium megnyitását.

A fogadalmi szentmise a Szent István Bazilikában este hatkor lesz, ezt követően viszik vissza az ereklyéket is a püspökségre. Félkilenckor Keresztes Ildikó és Varga Miklós közreműködésével hivatalosan is megnyitják a Királyi Napokat, majd harminc perccel később kezdődik a Fény utca. A tavaly is nagy sikert aratott program idén egy mozgó képregényen Szent László legendáriumát mutatják be 1200 négyzetméteren. Az alkotás négy napon keresztül, kilenc órától éjfélig megtekinthető. Zárásként pedig a Boban&Marko Markovic Orkestar koncertezik a Zichy színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!