Gazdaság

2014.08.11. 12:45

Most lenne érdemes nyaralót venni!

Egy év alatt a legtöbb megyében számottevően csökkent az eladásra kínált nyaralók ára, jelenleg átlagosan 122 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

Gábor Gina

Ez egy internetes kereskedelmi oldal felméréséből derül ki: igaz, a honlapjukon kínált nyaralók árait elemezték, így a felmérés nem tekinthető teljeskörűnek, ám így is érdekes tanulságokkal szolgál.

Eszerint országosan 12 ezer forinttal csökkent a tavalyi adatokhoz képest egy nyaraló átlagos négyzetméterára, ami egy 80 négyzetméteres ingatlan esetében közel egymillió forintos különbséget jelent. Átlagosan most négyzetméterenként 122 ezer forintért lehet saját második otthont vásárolni. (Tavaly júniusban az ár 134 ezer volt.)

Az internetes kereskedelmi honlap is azt állapítja meg, amit a mi szakértőink is vallanak (lásd vezető írásunkat): divatba jöttek a Budapest környéki települések. Ezért Komárom-Esztergom és Fejér a legdrágábbak közé tartozik, utóbbi elsősorban a Velencei-tónak köszönheti népszerűségét. Jelenleg mindkét megyében 188 ezer forint körül mozog a nyaralók négyzetméterára és a drágulás is komoly. Tavaly ilyenkor Fejérben még átlagosan csak 160 ezer 418 forintot, Komárom-Esztergomban pedig 115 ezer 751 forintot kértek a nyaralók négyzetméteréért.

A lista végén Nógrád kullog, ott akár már 64 ezer forint négyzetméter árért szerezhetünk egy kis darabka nyugalmat, de Hevesben és Jász-Nagykun Szolnok megyében sem feltétlenül drága mulatság a nyaralóvásárlás. A Tisza-tónál már 1,5 millió forintért miénk lehet egy helyes kis nyári lak.

Érdekesség viszont hogy a Balaton környéki megyékben Zalában és Somogyban például átlagosan 40 ezer forinttal csökkentek az árak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magyar tenger veszítene vonzerejéből. Hiszen a legdrágább üdülőket is itt találjuk: 270 millió forintot kérnek egy tihanyi, örökpanorámás, számos extrával felszerelt luxus ingatlanért.

Az apróhirdetési portálnál összegzésül megállapítják, tapasztalatok alapján kijelenthető: nyáron éri meg legjobban, tavasszal pedig legkevésbé nyaralót vásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!