Szombathely

2014.08.11. 15:15

Programokkal és előadásokkal dolgozzák fel az évszázados reptér történelmét

Szombathely - Az elmúlt évekhez képest idén nőtt a megyeszékhely majd száz éve működő repülőterének látogatottsága.

Pócza Gabriella

Rácz György, a Szombathelyi Repülőklub reptérvezetője elmondta: utas repültetés szempontjából a hétvége számít a legforgalmasabbnak. – Hétköznap is kijön néhány látogató, de a munka miatt szombaton és vasárnap vannak a legtöbben. Emellett az időjárás is nagymértékben közre játszik abban, mennyien érkeznek – mondta. – A kiérkező látogatók között leginkább a kétszemélyes motoros vitorlázók a népszerűek, a négyszemélyes motoros gépek ára már borsosabbnak számít, ezért kevesen ülnek fel rájuk – mondta Rácz György.

Erdős Zoltán titkár (balra) és Rácz György reptérvezető szerint a pilóták felelőssége, hogy felszállás előtt kellő lelkiismerettel átvizsgálják a repülőgépeket. Minderről szigorú adminisztrációt végeznek, az odafigyelésnek köszönhetően kevés műszaki hibából adódik probléma.

A reptéren azokat is szívesen látják, akik kitanulnák a pilóta szakmát. – Repülőgép vezető jelöltek is jelentkezhetnek nálunk, számukra minden évben indítunk tanfolyamokat– mondta Rácz György. Akik érdeklődnek a pilótaképzés iránt, át kell esniük egy orvosi alkalmassági vizsgálaton. majd egy elméleti anyagot kell elsajátítaniuk, amiből vizsgát tesznek. Amennyiben ez sikeres, elkezdhetik a gyakorlati képzést, hogy aztán erősíthessék a repülőklub ötvenfős állományát.

– Kevesen szoktak jelentkezni, volt olyan évünk, amikor csak egy tanulónk volt, idén viszont négy újoncot képzünk – mesélte Rácz György. Azok, akik bevállalnak egy repülőutat, leginkább a város fölött köröztetnek, hogy madártávlatból is láthassák lakóhelyüket. Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy más repülőtérrel rendelkező városokba repüljenek az utasok, volt már rá példa, hogy Budapestre szállítottak jelentkezőket.

Erdős Zoltán hozzátette, rendszeresen végeznek komoly ellenőrzést a gépeken.

Múlt hétfőn sokan kaphatták az ég felé tekintetüket, egy AN-2-es típusú gép ugyanis szinte félelmetesen alacsonyan körözött Szombathely fölött. - Sok telefont kaptam a lakosság részéről az esettel kapcsolatban. Az igazság az, hogy egy, az önkormányzat által megrendelt szúnyogirtást végeztünk – mondta el Rácz György. Hozzátette, aggodalomra nem volt semmi ok, az egyébként Ancsának becézett gép a legbiztonságosabbak közé tartozik. A pilótának sincs szüksége speciális, magasabb mértékű tudásra, a lényeg csupán az, hogy előzőleg felmérje a terepviszonyokat.

A múlt hétfőn a város felett köröző, nagy riadalmat keltett AN-2-es repülőgép valójában az önkormányzat által megrendelt szúnyogirtást végezte, ezért szállt olyan alacsonyan az egyébként megbízható gép. Fotó: Maitz Kinga, Pócza Gabriella

Noha a reptér nyitott a látogatókra, a megközelítés korántsem bizonyul egyszerűnek, az odavezető úton ugyanis jószerivel csupán gyalogosan lehet közlekedni a rossz viszonyok miatt. Remélhetőleg a közeljövőben sor kerül arra, hogy a leaszfaltozott macskaköves szakaszt némiképp felújítsák, és ezzel megkönnyítsék a repülni vágyók gépközelbe kerülését. Talán ez meg is valósul, mire a reptér eléri a százéves kort. Ez jövőre történik meg, az évfordulóval kapcsolatban pedig rendezvénysorozatot indítanak útjára – tudtuk meg Erdős Zoltántól, a repülőklub titkárától.

– Több mindennel készülünk megünnepelni a jubileumot, így például igyekeztünk kapcsolatba kerülni azokkal, akik régóta repülnek nálunk, és veteránnak számítanak. Feldolgozzuk a repülőtér történetét, lesznek előadások, és a szomszédos klubokkal is próbálunk ez ügyben kapcsolatot teremteni – mondta. Hozzátette, olyan programokat fognak szervezni, hogy havonta, április és szeptember között érdemes legyen kilátogatni a reptérre. Addig is a szokásos sétarepüléssel várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!