Kultúra

2014.08.11. 16:55

Itt a 2. Fehérvári Művésztelep

Az elektrográfia, grafika a témája a hétfőn megnyílt 2. Fehérvári Művésztelepnek A Szabadművelődés Házában.

dr. Szabó Zoltán

Az idei, augusztus 24-ig tartó művésztelepet Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke nyitotta meg. A témául választott elektorgráfiának (elektrografikának) azokat a képzőművészeti alkotásokat nevezik, melyek elektronikus médium elsősorban számítógép, a kezdeti időszakban fénymásoló gép, vagy telefax alkalmazásával készültek, oly módon, hogy a képalkotás az eszköz egyedi sajátosságain, más technikai lehetőséghez nem hasonlító jellemzőin alapszik, vagyis a technika szerepe túllép a közvetítő-reprodukciós vagy sokszorosító funkción.

Akik a 2. Fehérvári Művésztelep hétfői megnyitóján ott voltak: balról Paczona Márta, Jónás Attila, Végvári Beatrix, Koppány Attila, Pálné Hencz Teréz, Büki Zsuzsanna, Péter Ágnes, Ecsedi Mária (Fotó: Koppán Viktor)

A résztvevő alkotók valamennyien a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai: Büki Zsuzsanna festő, grafikus, Ecsedi Mária grafikus, képzőművész, Hegedűs 2 László grafikus, filmes, fotográfus, Pálné Hencz Teréz képző- és iparművész, Jónás Attila grafikus, Koppány Attila festőművész, Péter Ágnes; szobrászművész, képzőművész, Paczona Márta textiltervező, festő, Végvári Beatrix grafikus.

A művésztelep a közönség számára is nyitott, ingyenes programokat kínál. Tegnap Péter Ágnes a magyar művésztelep mozgalomról beszélt. Kedden, 18 órakor Kováts Borbála képzőművész tart előadást a magyar számítógépes grafika történetéről. Augusztus 13-án Koppány Attila és Paczona Márta, augusztus 14-én Jónás Attila, Büki Zsuzsanna és Péter Ágnes elektrografikai munkáit mutatják be, ugyancsak 18 órakor. Augusztus 23-án, 18 órakor lesz a finisszás a művésztelepen, ahol kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők az alkotók elkészített műveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!