Gazdaság

2014.08.11. 13:05

A szakemberek véleményét kérdeztük az ingatlanpiaci helyzetről

Hol tart ma az ingatlanpiac? Vajon miféle ingatlanokat könnyebb értékesíteni? Kérdéseinkre a téma szakértői válaszolnak.

Fejér Megyei Hírlap

Kálmán Ildikó, százhalombattai értékbecslő úgy látja, az ingatlanpiacon végre elmozdulás történt!

- Lassan élénkül a forgalom, és egyre többen keresnek Velence és Budapest környékén lakásokat, házakat, nyaralókat. Főleg olyan nyaralók érdeklik az embereket, amelyek egész évben otthont nyújthatnak. Sajnos a telkek iránt viszont alig van érdeklődés - mondja Kálmán Ildikó. - Az árak még stagnálnak, egy-két helyen esetleg nagyon kis százalékkal már emelkedtek, Fejér megyében például jellemzően Velence, Iváncsa, és Adony körzetében tapasztalható mindez. Sok az eladó ingatlan, ám kevés a potenciális vevő, így ami az árat illeti: általában a vevők diktálnak. A hitelek felvételétől félnek a vevők, a bankok nem csak az ügyfelet elemzik, hanem a munkáltatójukat is.

A szakember szerint hátráltatja az eladásokat, hogy sokan érzelmi alapon állapítják meg a felkínált ingatlan árát és nem veszik figyelembe a szakértők javaslatát, a piaci árakat. Az értékesítés ideje is nőtt: korábban hat hónapba, most 6-12 hónapba, vagy ennél is több időbe telik, mire vevőre talál, persze, csak akkor, ha reális az ár.

Kollár Tamás értékesítési vezető szerint az idei első félév adatai alapján kijelenthető, hogy növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom. Júniusban országosan 8.696 ingatlan adás-vételt tartottak nyilván: ez rekord a válság utáni piacon. Idén eddig összességében 45 ezer ingatlan cserélt gazdát az országban, ez közel 13 százalékos javulást jelent az előző év azonos időszakához képest.

- Amennyiben érvényesül a szezonalitás és ősszel is erősebb forgalmi adatok érkeznek, elérheti a piac a 100 ezer tranzakciót is: ez még ugyan messze áll a magyarországi méretek indokolta 150-170 ezres nagyságrendtől, de az idei így is a válságot követő legkiemelkedőbb év lehet - mondja Kollár Tamás. Hozzáteszi: emelkedett a fővárosi ingatlanok és a nyugat-magyarországi tégla lakások ára, így a többi index csekély csökkenésének ellenére kimozdult az országos árindex a nyugvópontjáról.

Az országos helyzetképhez tartozik az is, hogy idén, az első félévben a főváros után Somogy megyében keltek el a legdrágábban a téglaépítésű lakások. (Egy négyzetméter ára 268 ezer forint volt.) A Balaton-parti településeken ugyanis magas áron keltek el új vagy újszerű lakások.

Fejér megyében a befektetés céllal vásárolt lakások aránya júniusban 13 százalékot tette ki, az első lakásukat vásárlók aránya 27 százalék, s a nagyobba költözőké is 27 százalék volt. A vásárlások felénél az 5-10 milliós értékek cserélnek gazdát . A megyében az első félév alapján a téglalakások négyzetméteréért 133 forintot kérnek azaz az ingatlanok fajlagos árat tekintve 8 millió 138 ezerért keltek el, a forgási sebesség 196 nap volt. A panellakások négyzetmétere 131 ezer forint volt, az ingatlanok átlag 6 millió 673 forintért keltek el, átlagosan 139 nap alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!